Tači: Podneću ostavku, ako Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv mene…

0
(BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS)

Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras izjavio da će podneti ostavku ako Specijalni sud potvrdi optužnicu protiv njega, Kadrija Veseljija i drugih lica.

Tači je, u video obraćanju građanima Kosova, rekao da je pravedno da se rasvetli svaka sumnja i svaka optužba za ratne zločine od bilo koga i gde god se to dogodilo.

“Moguće je da sam napravio greške u miru, ali ratne zločine nikada”, izjavio je Tači.

Podvukao je da je dv decenije podržavao inicijative za stvaranje sudova sa međunarodnim učešćem ili nadzorom.

“Danas, ko kaže da sam ja postao prepreka, čak i saboter ovog suda, u najboljem slučaju je pogrešno informisan, a u najgorem slučaju je pristrasan. Ali, sa druge strane, neko mora da pregleda ovu 21 godinu istraga, suđenja i suđenja za ratne zločine na Kosovu. Bio bih najsrećniji kada bih video da međunarodna zajednica primenjuje iste standarde za Kosovo i Srbiju u rešavanju ratnih zločina”, kazao je Tači.

On ističe da, na žalost, ne samo da ne vidi proporcionalnost već suprotno.

“Naravno, u tome ne vidim nikakvu zaveru protiv Kosova. Ali razlika u pristupu međunarodne zajednice prema dvema državama je činjenica. S druge strane, pala je teška tišina na ratne zločine koje je izvršila Srbija. Ovo ćutanje Srbije još više pogoršava ćutanje međunarodne zajednice. Posvećeni smo, lično sam snažno posvećen dijalogu i miru sa Srbijom”, kazao je Tači.

“Ja se sa pravdom neću suočiti iz ove kancelarije. Ako se optužnica potvrdi daću ostavku i suočiću se sa optužbama. Kosovo je mlada država, ali njeni rukovodioci treba da se ponašaju kao pravi državnici. Nosiću ovaj teret i braniti sebe, našu borbu za slobodu svom snagom”, kazao je Tači.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu je prošle nedelje saopštilo da je Specijalizovanim većima Kosova podnelo na razmatranje optužnicu u deset tačaka kojima se Hašim Tači, Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratne zločine, uključujući ubistvo, prisilno odvodjenje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

“Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i medju kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici. Optužnica predstavlja isključivo optužbu. Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi”, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Dodaje se da je “specijalizovani tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća”.

“Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova”, navedeno je.

Analitičari na Kosovu ističu da bi sa etičkog i moralnog aspekta, predsednik Tači, zbog očuvanja kredibiliteta i ugleda Kosova, trebalo da se žrtvuje tako što bi podneo ostavku, kako bi bio spreman da se suoči sa optužbama Kancelarije specijalizovanog tužioca, ili sa postupkom koji se dovodi u vezu sa tim.

Ustavom Kosova je predviđeno da “Predsednik Republike Kosovo se može razrešiti odlukom Skupštine, onda kada je kažnjen/a za neko krivično delo ili kada nije u stanju da obavlja dužnosti ove funkcije zbog nesposobnosti ili teške bolesti, ili ukoliko Ustavni sud smatra da je on/ona izvršio tešku povredu Ustava”.

(Beta)