Tači pisao Kurtiju: “Može da se shvati i kao odbijanje…”

0
Foto: Profimedia

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je danas od lidera pokreta Samoopredeljenje (PS) Aljbina Kurtija da što pre dostavi predlog za mandatara za sastav nove Vlade Kosova.

U pismu Tači citira i jednu od tačaka odluke Ustavnog suda iz 2014. godine u kojoj se kaže da ukoliko pobednička stranka ne dostavi ime mandatara to se može smatrati kao odbijanje.

“Uzmite u obzir i tačku 87 presude Ustavnog suda, koja napominje ‘nije isključeno da će dotična stranka ili koalicija odbiti da preuzme funkciju’. U svakom slučaju, o prihvatanju ili odbijanju kandidata za premijera, molim vas da me obavestite što je pre moguće, kako bih mogao da preduzmem korake utvrđene Ustavom i odredim kandidata ili kandidatkinju za premijera koji će formirati Vladu Republike Kosovo”, piše u pismu predsednika Kosova.

Posle tri odbijanja od strane Kurtija on i Tači su se sastali 6. januara posle čega je Kurti izjavio da će vrlo brzo dostaviti pismo predsedniku Kosova o mandataru za sastav nove Vlade Kosova.

Posle tog sastanka Tači je na Fejsbuku napisao da Kurti ima rok od 48 sati da dostavi ime mandatara, a poznavaoci ustavnog prava ocenili su neustavnim zahtev kosovskog predsednika.

Inače posle sastanka sa predsednikom Kosova Kurti je redovno održavao sastanke sa liderom DSK Isa Mustafom, ali do sada nisu uspeli da postignu dogovor o koaliciji.

(Beta)