Tablete će zadati udarac koronavirusu: Fajzerov lek 85 odsto smanjuje rizik od smrti i hospitalizacije

0

Fajzerova tableta protiv koronavirusa je druga koja pokazuje efikasnost protiv Covid-19 i prva je namenski napravljena za napad na virus koji uzrokuje bolest.

Fajzer je saopštio da planira da ponudi lek siromašnijim zemljama po sniženim cenama. U pregovorima su s neprofitnom organizacijom koju podržava UN, Medicines Patent Pool, kako bi se pilule mogle proizvoditi i prodavati jeftino u takvim zemljam, piše Njujork tajms.

Merk je već postigao sličan dogovor. Očekuje se da će tablete Fajzer i Merk, koje se mogu izdati u apotekama i uzeti kod kuće, dopreti do mnogo više ljudi nego tretmani monoklonskim antitelima, koji se obično daju intravenskom infuzijom u klinici.

Lečenje se sastoji od 30 tableta koje se daju tokom pet dana. To uključuje 10 tableta ritonavira, stari lek za HIV, koji pomaže da Pfizerov lek duže ostane aktivan u telu. (Merkova terapija lečenja je 40 tableta tokom pet dana.)

Dosadašnje tablete uglavnom su testirane na visokorizičnim pacijentima. Ali Fajzer takođe sprovodi ispitivanja na pacijentima s niskim rizikom i ljudima u istom domaćinstvu kao i onima zaraženim virusom. Rezultati efikasnosti objavljeni u utorak uključivali su podatke od više od 1200 odraslih osoba u Sjedinjenim Državama i inostranstvu koji su primili Fajzerov lek ili placebo pilulu nakon što su se zarazili kovidom. Volonteri su upisivani između jula i avgusta, kada se varijanta delta širila svetom. Nisu bili vakcinisani i imali su barem jednu karakteristiku zbog koje su bili izloženi većem riziku da se ozbiljno razbole od virusa, ili su bili stariji, gojazni, imali dijabetes.

Fajzerova brojka efikasnosti od 89 posto došla je od grupe dobrovoljaca koji su započeli lečenje unutar tri dana od razvoja simptoma. Uključujući osobe koje su započele lečenje četvrtog ili petog dana, pilula je smanjila rizik od hospitalizacije ili smrti za 85 posto.

Nasuprot tome, Mrekova pilula bila je oko 50 posto efikasnaa kada se dala unutar pet dana od pojave simptoma, iako različit dizajn i vreme ispitivanja Fajzera i Merka čine takva poređenja nepreciznima.

Tretmani monoklonskim antitelima smanjuju hospitalizacije i smrtne slučajeve za najmanje 70 posto kod visokorizičnih pacijenata s koronavirusom, ali ti su tretmani skuplji i glomazniji za primenu.

Volonteri koji su uzimali Fajzer pilulu prijavili su uglavnom blage nuspojave uz nešto nižu stopu od onih koji su primali placebo pilulu.

To je bio obećavajući znak za sigurnost leka, što ukazuje na to da simptomi koronavirusa verojatno smetaju više od bilo koje nuspojave pilule.