Tabaković: Srbijagas i EPS kupili od NBS pola milijarde evra za uvoz energenata

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/MO)

(Beta) – Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je večeras da su od oktobra ove godine Srbijagas i Elektroprivreda Srbije (EPS) ukupno kupili više od pola milijarde evra za uvoz energenata.

Ona je na sednici vlade Srbije otvorene za javnost, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekla da će do kraja decembra, po dosadašnjim informacijama, ta dva preduzeća kupiti još 250 miliona evra.

“Devizni kurs će, kao stabilno sidro, bez obzira na ovakve potrebe, ostati stabilan i ni jedan korisnik, odnosno preduzeće nije ostalo uskraćeno od banke, ni na bankarskom tržištu, za devize ako je trebalo da uvezu repromaterijal, isplate ostvarenu dobit ili obave bilo koju deviznu obavezu”, rekla je Tabaković.

Dodala je da je zahvaljujući politici uvedenoj 2014. godine, dok je Vučić bio premijer, još uvek Srbija neto kupac deviza.

Ona je rekla da je ove godine kupljeno 1,55 milijardi evra, a prodato 830 miliona evra “da bi imali stabilno sidro i imamo neto na raspolaganju 725 miliona evra kupljenih ove godine”.

To su, kako je pojasnila devizne rezerve koje u trenutku mogu da budu upotrebljene, ne računajući vrednosti zlata od više od 37 tona “čija vrednost raste zato što raste i verdnost dolara, što nam ide u prilog”.

Na to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao “e sad vidiš Mićo (v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić) kad čuješ ove brojeve, a i ti Bajatoviću (direktor Srbijagas Dušan) zašto smo besni, sad ti je valjda jasno”. 

Premijerka Ana Brnabić je rekla da v.d. direktor Operativnog distributivnog sistema (ODS) Bojan Atlagić i ministarstva finansija i rudarstva i energetike treba da “pripreme zaključak vlade da se umanje računi za struju ljudima koji je nisu imali zbog pada sistema”.

Vučić je dodao da se ne umanjuju računi onima kojima je nestajala struja na sat-dva, već gradjanima koji nisu imali električnu energiju po dan-dva.