“Ta vulgarna individua nazvani Dragi…”: Erdoganova replika italijanskom premijeru

0
Mustafa Kamaci / AFP / Profimedia

(Beta-AFP) – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je danas “nepristojnost i vulgarnost” izjava italijanskog premijera Marija Dragija koji ga je nazvao “diktatorom” posle protokolarnog gafa vezanog za predsednicu Evropske komisije tokom posete Ankari.

“Izjave italijanskog premijera spadaju u sferu totalne nepristojnosti i vulgarnosti”, rekao je Erdogan odgovarajući na pitanja za vreme susreta sa mladima u Turskoj.

“Dok smo se mi nadali da unapredimo naše odnose ta individua nazvana Dragi im je zadao udarac”, dodao je Erdogan.

Ova oštra razmena između turskog i italijanskog lidera vezana je za prošlonedeljnu posetu Ankari predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Kada ih je primio Erdogan, dve fotelje bile su odvojene za Erdogana i za Šarla Mišela, dok je prema protokolu fon der Lajen stavljena na kanabe sa strane.

Posle toga su izbile brojne kritike zbog ponižavajućeg gesta prema Fon der Lajen. Turska je odbacila sve kritike navodeći da je samo sledila instrukcije koje je dobila od evropskog protokola.

Međutim, reagujući na tu epizodu, koja se sada naziva “Sofagejt” Dragi je prošlog četvrtka osudio “poniženje” Ursule fon der Lajen i nazvao Erdogana “diktatorom”.

Njegov komentar izazvao je bes Ankare, turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu optužio je italijansku vladu da daje uvredljive i nerazumne izjave a italijanski ambasador u Ankari pozvan je na razgovor u tursko ministarstvo spoljnih odnosa. 

Turska i Italija inače imaju tradicionalno dobre odnose, i sarađuju blisko po više pitanja kao što je Libija.