SzS podneo prijavu protiv ministra Stefanovića zbog falsifikovanja diplome

0
Tanjug

Savez za Srbiju je podneo krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović zbog falsifikovanja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju i odgovornih sa Megatrend fakulteta. Lideri Saveza su na konferenciji za novinare istakli da su prijave podneli i prosvetnoj inspekciji, prenosi N1.

Krivične prijave su podnete Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, a Ministarstvu prosvete je prosleđen Zahtev za inspekcijski nadzor na Fakultetu za poslovne studije Univerziteta Megatrend.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da nadležni organi i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koga Savez za Srbiju optužuje da je falsifikovao fakultetsku diplomu, ne reaguju, jer se koristi vreme da se, kako kaže, “srede papiri” koji bi pokazali validnost te “nepostojeće” diplome.

Savez za Srbiju i pokret Dveri optužili su ministra Stefanovića da je zahtevom beogradskom fakultetu Megatrend za nostrifikaciju diplome koju je navodno stekao u Velikoj Britaniji u školi koja, kažu, ne postoji, učinio krivično delo falsifikovanja.

“Stefanović se pre 15 godina obratio sa zahtevom Megatrendu da mu nostrifikuje diplomu koju je navodno stekao po obrazovnom sistemu Velike Britanije na školi koja se zove ‘Megatrend International Expert consortium limited”. Ta firma u Engleskoj nikada nije bila registovana za obrazovanje”, kazao je Đilas.

Kako je rekao, samim tim, tvrdnja da je završio tu školu je “jasna neistina”.

“Predajući tu vrstu papira u Beogradu, Stefanović je izvršio krivično delo falsifikovanja dokumenata”, naglasio je Đilas.

Ukoliko je, kaže, Stefanović zaista završio tu školu, očekuje od njega da “pokaže studentsku vizu ili na neki drugi način dokaže gde je polagao ispite, ko ga ispitivao i ostalo”.

Obradović je rekao da SzS nije podneo zahtev za uvid u diplomu iz Londona, jer su, kaže, očekivali reakciju nadležnih na njihove tvrdnje.

“Nismo podneli taj zahtev, jer smo pre svega očekivali reakciju na te tvrdnje ovih 15 dana. Ja sam duboko uveren da se ovih 15 dana vrši ‘sređivanje papira’ i pokušaj da se na određene načine obezbedi papirologija da bi se pokazala validnost te nepostojeće diplome. Ali i za to postoje određena veštačenja, papira, grafička veštačenja i druga, koja mogu da omoguće uvid u to šta je možda urađeno pre sedam dana, a zapravo je trebalo da bude pre 15 godina”, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, to nije jedini slučaj.

“Očito su na ovaj način brojne ličnosti iz političkog života u to vreme sticale diplome i kada bi jedna ozbiljna nezavisna institucija krenula ovim da se bavi, videli biste koliko bi lažnih diploma zapravo bilo u javnom sektoru Srbije. Ponovilo bi nam se ono što se nedavno desilo u Hrvatskoj, koja je krenula da preispituje sve diplome u svom prosvetnom sistemu”, kazao je lider Dveri.

U toj zemlji je, dodaje, više stotina ljudi podnelo ostavke ili dalo otkaze jer nisu želeli da dođe do ispitivanja njihovih diploma.

“Slično bi se desilo i kod nas, kada bismo konačno krenuli da ispitujemo validnost diploma i doktorata. A to je jedini način da vratimo veru i poverenje u srpski prosvetni sistem”, naglasio je Obradović.