SZO: “Započeli smo pregovore sa Rusijom. Očekujemo više informacija o njihovoj vakcini”

0
(AP Photo/Pavel Golovkin, FILE)

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu je saopštila da je počela razgovore s Rusijom kako bi pokušala da dobije više informacija o eksperimentalnoj vakcini protiv KOVIDA-19, koju je Moskva nedavno odobrila.

Prošle nedelje je Rusija kao prva u svetu licencirala vakcinu protiv koronavirusa što je saopštio predsednik Vladimir Putin.

Međutim, veliko kršenje naučnog protokola je to što ta vakcina nije prošla neophodno prošireno kliničko ispitivanje pre davanja licence, koje se traži da bi se dokazalo delovanje.

Ruski zvaničnici su tvrdili da će vakcina pružiti trajni imunitet na Kovid-19, ali nisu ponudili nikakve dokaze za to.

Ketrin Smolvud, viša zvaničnica SZO Evrope za vanredne situacije, rekla je da je SZO počela “direktne razgovore” sa Rusijom i da su zvaničnici SZO obaveestili Rusiju o “nizu koraka i informacija potrebnih SZO za procenu” vakcine.

Direktor SZO za Evropu, Hans Kluge, rekao je da je SZO pozdravila napredak u razvoju svih vakcina, ali da svaka mora da se podnese za kliničko ispitivanje.

Međutim, ruska vakcina je do sada testirana na svega nekoliko desetina ljudi.

Kluge je napomenuo da Rusija ima dugu istoriju razvoja i primene vakcina, uključujući protiv žute groznice i polio.

“Briga za bezbednost i efikasnost vakcina ne odnosi se samo na rusku, već na sve koje se razvijaju ”, rekla je Smolvud.

Ona je potvrdila da SZO nastoji da ubrza razvoj vakcina protiv koronavirusa, ali je rekla da je ipak “suštinski važno da se ne sme ići prečicom kada se radi o bezbednosti ili efikasnosti”.

“Nećemo ništa požurivati niti naglo zaključivati”, rekla je Smolvud. “Želimo da posvetimo potrebno vreme da zaista shvatimo kakva je vakcina i da dobijemo što je moguće potpunije informacije o tome šta je već preduzeto”.

Naučnici kažu da je jedini način da se utvrdi da li neka eksperimentalna vakcina deluje ili ne, jeste da se obavi prošireno testiranje na desetinama hiljada ljudi.

Dve druge potencijalne vakcine protiv KOVIDA-19 već se tako ispituju u Sjedinjenim Državama i drugde, za šta je potrebno da se vakciniše oko 30. 000 ljudi čije stanje će se potom pratiti.

Ruski zvaničnici su rekli da će ovog meseca početi eksperimentalno vakcinisanje lekara, a da bi se masovno vakcinisanje stanovništva moglo početi već u oktobru.

(Beta)