Vakcina firme Džonson i Džonson preporučuje se i u zemljama u kojima cirkulišu zaraznije varijante koronavirusa, rekli su u sredu stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO). 

Strateška savetodavna skupina stručnjaka (SAGE) za vakcinisanje pri SZO je nakon sastanka u ponedeljak objavila svoje preporuke o upotrebi vakcine koje je razvila američka farmaceutska kompanija Džonson i Džonson.

SZO je odobrila vakcinu protiv kovid-19 Džonson i Džonson u petak.

„Preporučujemo njegovu upotrebu u zemljama gde je ubrzano širenje varijanti i u zemljama za koje raspolažemo informacijama o upotrebi te vakcine za kontrolu SARS-CoV-2 koji su izazvale te varijante“, izjavio je na konferenciji za novinare Alehandro Karvioto, predsednik skupine stručnjaka WHO-a za vakcinaciju.

„Globalno, nakon razmatranja podataka imamo vakcinu koja je sigurna“, dodao je i ponovio da se ona preporučuje za sve starije od 18 godina, bez starosne granice.

U januaru je Džonson i Džonson objavio da je njegova vakcina 66 posto efikasna protiv kovid-19.

To je prva vakcina s odobrenjem SZO u jednoj dozi umesto dve, a može se skladišti na temperaturama frižidera.

Vakcina Džonson i Džonson je hitno odobrena u SAD krajem februara. Odobrena je i u Kanadi početkom marta i 11. marta u Evropskoj uniji, a već ju je počela da primenjuje EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.