SZO traži od proizvođača donaciju 50 odsto svojih vakcina Kovaksu: “Pokažite solidarnost…”

0

(Beta-AFP) – Svetska zdravstvena organizacija zatražila je danas od proizvođača antikovid vakcina da stave polovinu svoje proizvodnje ove godine na raspolaganje sistemu Kovaks za raspodelu vakcina siromašnijim zemljama.

Preko Kovaks mehanizma besplatno se dostavljaju vakcine siromašnim zemljama i nastoji da se osigura ravnopravna raspodela vakcina među onima koji ne mogu da ih plate, ali mehanizam ne uspeva da deluje punom snagom.

Pored toga Indija odakle se Kovaks uglavnom snabdeva, blokirala je izvoz vakcina iz svog Serum institjute of India, da bi se borila protiv jakog širenja epidemije na svojoj teritoriji.

Do 4. juna Kovaks je isporučio 80 miliona doza vakcina u 129 zemalja i teritorija, što je znatno manje od predviđenog.

Suočena sa tom situacijom Svetska zdravstvena organizacija je još jednom zatražila od bogatih zemalja koje su već vakcinisale deo svog stanovništva da podeli vakcine.

Ali SZO je takođe danas pozvala farmaceutske kompanije da pokažu solidarnost.

Generalni sekretar SZO Tedros Adhanom Gebrejezus pozvao je sve proizvođače da daju Kovaksu prioritet za nove količine vakcina ili da se obavežu da stave Kovaksu na raspolaganje 50 odsto svoje ovogodišnje proizvodnje vakcina.

“Nejednaka vakcinacija je pretnja za sve zemlje, ne samo one koje imaju manjak vakcina. Nejednaka raspodela vakcina omogućuje virusu da nastavi da se širi, i povećava rizik od pojave sojeva koji čine vakcine manje efikasnim”, rekao je on.

Program Kovaks formirali su Alijansa za vakcine (Gavi), SZO i Koalicija za inovacije za pripremu za epidemije (Cepi) da bi se borili protiv nejednakog pristupa antikovid imunizaciji, i preko tog programa isporučene su besplatno doze za 92 siromašne zemlje i teritorije. 

Iako su data obećanja da će vakcine biti date Kovaksu suviše ih je malo za jun i jul.

U maju je šef SZO pozvao međunarodnu zajednicu da se obezbedi vakcinacija 10 odsto stanovništva svake zemlje do septembra i najmanje 30 odsto do kraja godine.

“Da bi dostigli te ciljeve potrebno nam je dodatnih 250 miliona doza vakcina do septembra i 100 miliona doza samo u junu i julu”, rekao je danas Tedros.  

On je ukazao da se vođe G7 industrijski najrazvijenijih zemalja sastaju ovog vikenda za svoj godišnji samit, i da te zemlje imaju moć da ostvare te ciljeve. Pozvao je zemlje G7 da se obavežu ne samo da podele doze vakcina nego da to urade u junu i u julu.

On je takođe ponovio poziv da se investira u lokalnu proizvodnju vakcina.