SZO šalje stručnjaka za životinje i jednog epidemiologa u Kinu zbog istrage o poreklu koronavirusa

0
Beta - AP Photo/Mark Schiefelbein

Dva stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) provešće naredna dva dana u Pekingu kako bi postavili temelje za veće istraživanje o poreklu koronavirusa.

Jedan zdravstveni stručnjak za životinje i jedan epidemiolog će tokom posete Pekingu sutra i prekosutra raditi na utvrđivanju “obima i zadataka” za buduću misiju čiji je cilj da sazna kako se virus prenosi sa životinja na ljude, saopštila je danas organizacija.

Naučnici veruju da je virus možda nastao u slepim miševima i da je zatim prenošen preko drugog sisara, pre nego što je krajem prošle godine prenesen ljudima na pijaci sveže hrane u kineskom gradu Vuhanu.

U nastojanju da blokira buduće pandemije Kina je zaustavila trgovinu divljači i zatvorila neka tržišta, dok je primenjivala stroge mere suzbijanja virusa koje su sprečile pojavu lokalnih infekcija.

Misija SZO je politički osetljiva a njen glavni finansijer SAD kritikovao ju je da je pogrešno postupila na početku izbijanja i da je pristrasna prema Kini.

Na skupštini SZO više od 120 država je zatražilo istragu o poreklu virusa a Kina je insistirala da se istraga vodi kad se pandemija stavi pod kontrolu.

Poslednja misija o koronavirusu Svetske zdravstvene organizacije bila je u februaru kada je vođa tima pohvalio napore Kine u suzbijanju virusa i razmeni informacija.

(Beta)