SZO: Prve vakcinacije za COVID-19 ne treba očekivati pre prve polovine 2021.

1

Istraživači ostvaruju “dobar napredak” u razvoju vakcine za COVID-19, međutim prve vakcinacije se ne mogu očekivati pre prve polovine 2021. godine, rekao je stručnjak Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan.

SZO radi na tome da osigura pravednu distribuciju vakcine, ali u međavremenu ključno je suzbiti širenje virusa, rekao je Rajan zadužen za vanredne situacije pri SZO, s obzirom da se u svetu beleže rekordni dnevni porasti broja novozaraženih.

“Ostvarujemo dobar napredak”, rekao je Rajan dodajući da je nekoliko vakcina u  trećoj fazi isptivanja i da se do sada nijedna nije pokazala neuspelom, u pogledu sigurnosti ili sposobnosti da podstakne imunološki odgovor.

 “Realno, pre prvog dela iduće godine ljudi se neće vakcinisati”, rekao je na javnoj konferenciji putem društvenih mreža.

SZO radi na širenju pristupa potencijalnoj vakcini i pomaže u povećavanju kapaciteta proizvodnje, rekao je Rajan i dodao:

“Trebamo da budemo pošteni. Vakcine za ovu pandmiju nisu za bogate, nisu za siromašne, ona su za sve”.

Vakcina za COVID-19 smatra se ključnom u suzbijanju pandemije, pa su vlade širom sveta potpisale sporazume sa raznim farmaceutskim kompanije kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg  kandidata za vakcinu. 

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Lepa izjava,samo po mom misljenju ako se pocne sa vakcinacijom 2025 godine bice dobro,mada je nas veliki doktor strucnjak za sve na svetu VUCIC najavio vakcinu vec od septembra.Valjda je mislio na vakcinu za sezonski grip.Ne znam tacno.

Comments are closed.