SZO: “Prerano je za proglašenje pobede protiv koronavirusa”

0
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus je istakao da je suviše rano za ublažavanje i ukidanje mera protiv koronavirusa. Njegove izjave došle su ubrzo nakon razmatranja određenih zemalja da se vrate načinu života pre pandemije.

„Prerano je za predaju ili za proglašenje pobede u bilo kojoj zemlji“, rekao je Gebrejesus na konferenciji za novinare i izrazio zabrinutost zbog porasta broja umrlih od posledica infekcije koronavirusom u većem delu sveta, prenosi N1, pozivajući se na AFP.

Francuska agencija podseća da se, uprkos rekordnom broju slučajeva zaraze koronavirusom, na taj korak danas odlučila Danska, zasnivajući tu odlukui na visokoj stopi imunizacije i manjoj opasnosti od omikron soja virusa.

Direktor programa hitne zdravstvene zaštite SZO Majkl Rajan rekao je kako se boji da neke zemlje zbog političkog pritiska nastoje da oponašaju vlade koje već popuštaju mere, istovremeno ne vodeći računa o zdravstvenoj situaciji u vlastitoj zemlji i o dostignutom stepenu imunizacije.

Na prebrzo ublažavanje mera upozorila je i Maria Van Kerhov, zadužena za upravljanje pandemijom kovida-19 u SZO.

Ona je pozvala “na oprez jer mnoge zemlje još nisu dostigle vrhunac talasa zaraze” omikron varijantom virusa, naglašavajući da mnoge države i dalje imaju nisku stopu vakcinisanog stanovništva.