SZO: Poslali smo preporuke o načinu registrovanja preminulih od COVID-19

0
Foto Profimedia

“Način kvalifikacije slučajeva zavisi od svake pojedinačne države”, odgovorila je, između ostalog, SZO na molbu N1 da prokomentariše veliku razliku između zvanično objavljenih podataka o broju zaraženih koronavirusom i umrlih od posledica COVID-19 i onih koje je nedavno objavio BIRN.

“Definicija smrti od COVID-19 je definisana u cilju posmatranja smrtnog ishoda kao rezultata klinički kompatibilne bolesti u verovatnom ili potvrđenom slučaju COVID-19, osim ukoliko postoji jasna alternativa uzroka smrti koja ne može da se poveže sa bolešću COVID-19 (neka trauma, na primer)”, kaže se u odgovoru SZO.

Između bolesti i smrti ne bi trebalo da postoji period potpunog oporavka, dodaje se u pisanom odgovoru N1.

Kompletan vodič za sertifikaciju i klasifikaciju COVID-19 dostupan je ovde.

Kako zemlje klasifikuju slučajeve zavisi od samih vlasti, rekao je za N1 portparol SZO Tarik Jašarević.

“Znamo da su zemlje suočene sa izazovima u izveštavanju o tim podacima i uloga SZO je da bude vodič državama u naučnim i na dokazima zasnovanim uputstvima. Nijedna zemlja nije bila u stanju da sistematično izveštava SZO o ovim podacima što otežava pružanje jasne slike o ozbiljnosti bolesti. Podaci koje mi dajemo su oni koje dobijamo od zdravstvenih vlasti, s obzirom da se od SZO očekuje da objavljuje samo potvrđene podatke. SZO je izdala preporuke za praćenje izveštavanja o podacima za sve zemlje uz minimalni broj indikator kako bi se bolje razumeli epidemiologija i trendovi COVID-19”, kaže Jašarević.

On je dodao da je SZO nedavno objavila “uputstva o strategiji praćenja sa više saveta o posmatranju smrtnosti”.

“Broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u bolnicama treba da bude objavljivan dnevno. Idealno, broj umrlih od COVID-19 u zajednicama bi trebalo objavljivati dnevno ili nedeljno. To bi možda pomoglo da se posmatraju i smrtni slučajevi koji nisu specifični za respiratorne uzroke (nespecifična upala pluća). U vezi sa svim smrtnim slučajevima od COVID-19 i u bolnicama i u zajednici treba dostaviti i podatke o starosti, rodu i mestu smrti. Smrtovnica za umrle od COVID-19 treba da bude izdata onako kako je opisano u Međunarodnom vodiču za sertifikaciju i klasifikaciju COVID-19 kao uzroka smrti i izveštaj poslati ključnim statističkim biroima što je uobičajeno”, objasnio je Jašarević.

Dodao je da “u zajednicama u kojima su registracija i podaci smrtnih slučajeva ograničeni, mogu se razmatrati drugi pristupi u posmatranju smrtnosti, kao što su izveštaji verskih centara ili mesta sahrane”.

“Istraživanje smrtnosti nije pogodno za sadašnje posmatranje smrtnosti od COVID-19, ali studije mogu pomoći u retrospektivnoj proceni ukupne smrtnosti od COVID-19”, naveo je u odgovoru N1 portparol SZO Tarik Jašarević.