SZO: “Pojačajte kontrolu zbog širenja novog soja virusa…”

0
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je svoje članice u Evropi da “pojačaju kontrolu” zbog pojave novog soja koronavirusa u Velikoj Britaniji, saopštio je večeras evropski ogranak te organizacije.

Novi soj virusa registrovan je u Velikoj Britaniji, ali i nekim drugim zemljama – devet slučajeva u Danskoj, i po jedan slučaj infekcije u Holandiji i Australiji, navela je SZO.

Nekoliko evropskih zemalja odlučilo je danas da obustavi vazdušne veze sa Vellikom Britanijom posle otkrića novog soja koronavirusa koji je “van kontrole”.
SZO je navela da prema prvim saznjanima, ta varijanta koronavirusa bi mogla da bude zaraznija i mogla bi da ugrozi efikasnost neki dijagnostičkih metoda.

Organizacija je dodala da nema dokaza da je novi soj koronavirusa ozbiljniji oblik od COVID-19. Navodi se da će biti dostupne informacije čim se dobija “jasnija slika karakteristika” nove varijante koronavirusa.

“Širom Evrope, gde je prenos (koronavirusa) široko rasprostranjen, zemlje moraju da pojačaju svoje postupke kontrole i prevencije”, navela je SZO.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500