SZO: “Pandemija kovida-19 daleko od završene”

0
EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

(Beta-AFP) – Pandemija kovida-19 “daleko je od završene”, izjavio je danas direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

“Kada virus pravi prodor treba da ga potisnemo. Pandemija kovida-19 daleko je od završene”, rekao je šef SZO na konferenciji za novinare u Ženevi.

Dok raste broj hospitalizovanih i raste prenos kovida-19, vlade treba da primenjuju oprobane mere kao što je nošenje maske, poboljšane ventilacije, protokole testiranja i lečenja, dodao je on.

On je govorio na margini objavljivanja rezultata poslednjeg sastanka Hitnog komiteta SZO za kovid-19, održanog u petak prošle nedelje.

SZO je objavila da se pandemija kovida-19 zadržava na nivou “hitne situacije za javno zdravlje međunarodnog dometa”, što je najviši nivo uzbune organizacije, na osnovu jednoglasne odluke Komiteta.

Komitet je ukazao na pad broja testiranih i genomskog testiranja što, kako je navedeno, sve više otežava procenu uticaja sojeva kovida-19, i ukazao da je “aktuelni nadzor pandemije neadekvatan”.

Komitet je ukazao na skorašnji porast broja slučajeva kovida-19 u raznim oblastima sveta kao i na to da nedostaje uvođenje prilagođenih mera za javno zdravlje u oblastima pogođenim ponovnim porastom broja slučajeva.