SZO odobrila Srbiji proizvodnju RNK vakcina: “Prva zemlja evropskog regiona…”

0
EPA-EFE/FABRICE COFFRINI / POOL

Svetska zdravstvena organizacicija odobrila je Srbiji pristup tehnologiji za proizvodnju RNК vakcina. Srbiji, do sada prvoj i jedinoj zemlji evropskog regiona odabranoj za transfer RNК tehnologije, poverena je velika odgovornost, rekao je direktor SZO za Srbiju i region Fabio Skano.

Pristup tehnologiji za proizvodnju RNК vakcina dobili su Srbija, Bangladeš, Pakistan, Indonezija i Vijetnam, objavio je direktor SZO Tedros Gebrejesus.

Direktor SZO za Srbiju i region Fabio Skano čestitao je Srbiji i rekao da je dobila priliku da uspostavi novu RNК tehnologiju, koja će u budućnosti omogućiti proizvodnju vakcina i drugih bioterapeutskih sredstava.

“Srbiji – do sada prvoj i jedinoj zemlji evropskog regiona SZO odabranoj za transfer iRNК tehnologije – poverena je velika odgovornost na osnovu njenog iskustva i znanja”, rekao je Skano.

Skano je istakao da korist od ove inicijative idu mnogo dalje od kovida 19.

“Stvara se platforma i za vakcine protiv drugih bolesti, uključujući malariju, tuberkulozu, čak i kancer. Ovo je strateška investicija, od vitalne važnosti za zdravlje i blagostanje ljudi svuda u svetu”, zaključio je Skano.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je Srbija jedina zemlja u ovom delu regiona i Evrope koja je uspela da dobije dozvolu.

Lončar je rekao da ćemo transferom znanja i primenom tehnologije za proizvodnju RNК vakcina u Srbiji biti u mogućnosti da ispunimo zahteve ne samo nacionalnog već i regionalnih, međunarodnih zdravstvenih sistema.