SZO odobrila još jednu kinesku vakcinu za hitnu upotrebu: “Sinovak je efikasan protiv koronavirusa…”

0

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je danas vakcinu kineskog proizvođača Sinovak za hitnu upotrebu, prenosi Rojters.

Ovo je druga vakcina kineske proizvodnje, pored vakcine Sinofarm, koja je odobrena od strane SZO. 

Spisak SZO-a za hitne slučajeve signal je nacionalnim regulatorima o sigurnosti i efikasnosti proizvoda. Takođe će omogućiti da ova vakcina bude uključena u Kovaks program za obezbeđivanje vakcina i za siromašne zemlje, koje se suočavaju sa velikim problemima u snabdevanju vakcinama.

Nezavisni panel stručnjaka rekao da preporučuje vakcinu Sinovak za starije od 18 godina, da se druga doza daje nakon 2-4 nedelje kasnije.

Gornja starosna granica nije navedena kada je reč o tome ko može da primi ovu vakcinu jer podaci sugerišu da će verovatno imati zaštitni efekat i kod starijih ljudi.

Sinovak je nedavno saopštio da je do kraja maja isporučio više od 600 miliona doza u zemlji i inostranstvu.

Rezultati o proceni efikasnosti pokazali su da je vakcina sprečila razvijanje simptoma koronavirusa kod 51 odsto vakcinisanih i sprečila razvijanje teškog oblika bolesti i hospitalizaciju u 100 odsto ispitanih slučajeva, saopštila je SZO.

Ministarstvo zdravlja Indonezije je 12. maja saopštilo da je studija sprovedena na 120.000 zdravstvenih radnika koji su primili vakcinu pokazala da je vakcina efikasna u 94 odsto slučajeva u sprečavanju razvijanja simptoma koronavirusa.

Takođe, u preliminarnoj proceni, Strateška savetodavna grupa stručnjaka SZO (SAGE) je utvrdila da je cepivo efikasno sprečilo razvijanje simptoma kovid-19 kod mlađih od 60 godina, ali da nedostaju potpuni podaci o riziku od razvijanja ozbiljnijih neželjenih efekata.

Takođe, navedeno je da ne postoji dovoljno podataka o uticaju vakcine i potencijalnom riziku po osetljive grupe, poput trudnica i starijih.

Stručnjaci SAGE pregledali su kliničke podatke o Sinovcu i prošlog meseca.