SZO o efikasnoj vakcini protiv korone: “Mogla bi iz temelja promeniti tok pandemije…”

0
Foto: Profimedia

“Vakcina protiv COVID-19 mogla bi biti dostupna najranjivijim kategorijama ljudi do marta 2021. godine i iz temelja promeniti tok pandemije”, ocenio je danas visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), nakon što su dve farmakološke kompanije objavile da njihova vakcina ima 90-postotnu efikasnost u sprečavanju infekcije, javlja Rojters.

Brus Ejlvard je na godišnjem ministarskom sastanku SZO rekao da su privremeni rezultati zadnje faze Pfizerovog ispitivanja vakcine “vrlo pozitivni”, prenosi N1.

“Još ima puno posla, ovo su samo privremeni rezultati, ali vrlo pozitivni rezultati koji su danas došli, koji bi, nadajmo se, mogli biti vrlo obećavajući za ceo svet”, ocenio je Ejlvard, navodeći da bi o rezultatima ispitivanja vakcine na globalnom nivou do marta iduće godine “mogli biti u prilici da temeljito promenimo smer i dinamiku ove krize”.

Eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa američkog farmakološkog diva Pfizer i nemačkog BioNTech-a ima 90-postotni efekat u sprečavanju kovida-19, objavile su te dve kompanije u ponedeljak, što je bi mogla biti velika prekretnica u odbrani od pandemije koja ubrzava s više od 50 miliona zaraženih i 1,2 millona preminulih.

Čelnik SZO Tedros Adanom Gebrejesus pozdravio je “ohrabrujuće vesti o vakcini” na Tviteru.

Fajzer i BioNTek žele da konkurišu za hiitno odobrenje vakcine u Sjedinjenim Državama, što je u nadležnosti američke Agencije za hranu i lekove (FDA), verovatno do kraja novembra, a to znači da bi odluka mogla biti doneta u decembru.

Predviđanja su da bi te dve kompanije do kraja godine mogle da isporuče do 50 miliona doza vakcine, a u 2021. godini do 1,3 milijarde doza.

Zvaničnik SZO Brus Ejlvard optimista je u pogledu sveukupnih šansii za suzbijanje pandemije, ali je upozorio da bi “akutni jaz u finansiranju” od 4,5 milijardi dolara mogao da uusspori dostupnost testova, lekova i vakcina u zemljama s malim i srednjim prihodima, navodi Rojters.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500