SZO: Novi svetski rekord u broju novozaraženih, 350.000. Vlasti da izbegavaju kaznene vanredne mere…

0
Foto: Profimedia

Vlasti bi trebalo da izbegavaju “kaznene” vanredne mere usled naglog porasta broja zaraženih koronavirusom u mnogim zemljama, izjavio je direktor Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je danas da je u svetu zabeležen novi rekord od 350.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Novih 350.766 slučajeva zaraze prelazi rekordan broj zabaležen ranije ove nedelje za gotovo 12.000, navela je SZO. Tu je uključeno i više od 109.000 sučajeva zaraze samo u Evropi.

Šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je danas na brifingu za novinare da kovid-19 nastavlja da se širi u svetu i da “nema novih odgovora”.

“Ono što želimo da pokušamo izbeći, što je ponekad neizbežno, i to prihvatamo, jeste uvođenje masovnih režima vanrednih mera koje toliko kažnjavaju zajednice, društvo i sve ostalo”, rekao je Rajan, a prenela Slobodna Evropa.

Prema pisanju Rojtersa, Evropa je u četvrtak prvi put premašila 100.000 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, nakon što su zemlje poput Rusije i Velike Britanije zabeležile poraste pet dana za redom.

Slučajevi u celoj Evropi neprestano su rasli tokom protekle sedmice, čak i kad su nove infekcije u najteže pogođenim zemljama poput Indije i Brazila pokazale znakove usporavanja.

Rajan je rekao da je “tužno” videti porast zaraženih slučajeva ponovo u Evropi, te da vlade moraju poduzeti odlučne mere kako bi zaustavili prenos virusa.