SZO negirala “značajni iskorak” u pronalasku leka za koronavirus

0
Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija negirala je medijske izveštaje o “značajnom iskoraku” u pronalasku leka za tretman koronavirusa od koga je do sada umrla 491 osoba, a zaraženo oko 25 hiljada.

Osim Kine, gde je žarište virusa, on se proširio na još najmanje 20 zemalja, prenosi RSE.

Kineska televizija je objavila da je istraživački tim sa Univerziteta Žeijang pronašao efikasni lek protiv virusa, dok je britanski “Skaj njuz” izvestio da su istraživači napravili “značajan iskorak” u razvoju vakcine.

Portparol SZO Tarik Jašarević je tim povodom izjavio: “Ne postoje poznati efikasni lekovi protiv ovog 2019-nCoV (virusa)”. 

U međuvremenu, predsednik Kine Si Đinping je izjavio da su napori njegovi zemlje u cilju kontrolisanja širenja zaraze virusom koronom u ključnoj fazi. On je rekao da vlasti moraju sprečiti dalje širenje epidemije.

“Vlada mora na vreme da objavljuje informacije o širenju virusa korone i da se bori protiv širenja glasina”, istakao je Si Đinping.

On je dodao da će Vlada Kine obezbediti da donirana roba bude potpuno iskorišćena u procesu kontrolisanja virusa.

Vlada je saopštila da će, takođe, obezbediti isporuku medicinskih proizvoda i svakodnevnih esencijalnih zaliha, javili su državni mediji.

Nemački proizvođač sportske opreme “Adidas” saopštio je da je u toku zatvaranje “značajnog” broja njegovih radnji u Kini zbog širenja koronavirusa. 

“Možemo da potvrdimo da trenutno trpimo negativan uticaj na svoje poslovanje u Kini”, saopštio je portparol kompanije i dodao da je prerano da se objavi procena razmere tog uticaja. 

Američki “Najki” prethodno je objavio da je zatvorio polovinu svojih radnji u Kini zbog epidemije i da radnje koje su otvorene imaju skraćeno radno vreme. Vrednost akcija “Najkija” na berzi je oslabila za 3,3 odsto u jučerašnjoj trgovini, preneo je “Blumberg”.