SZO ne zna kako je došlo do novog zaražavanja u Pekingu: Virus uvezen ili nađen na daskama za rezanje lososa…

0
Beta - AP Photo/Ng Han Guan

Zasad nije sigurno zbog čega se stvorilo novo žarište koronavirusa u Pekingu, rekli su iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO), naglasivši da su tvrdnje da je uvezen ili da je nađen na pakovanju lososa samo hipoteze.

U nekim delovima kineske prestolnice uvedene su sigurnosne kontrolne tačke, škole su zatvorene kao i kulturni i sportski objekti, a ljudima je rečeno da se testiraju na koronavirus, nakon porasta broja zaraženih koji je navodno povezan sa najvećom pijacom sveže hrane u tom gradu.

Državni mediji objavili su da je virus pronađen na daskama za rezanje uvoznog lososa na pekinškoj pijaci Ksinfadi.

Majk Rajan iz SZO, rekao je da se ne bi izjašnjavao o tome da li treba i pakovanja testirati na virus.

Ranije su neki stručnjaci rekli da je mala verovatnoća da je sama riba uzrok zaraze, a svaka veza sa lososom rezultat je unakrsne kontaminacije.

Rajan je rekao da SZO prati situaciju, koja je zabrinjavajuća jer se pojavila u tako velikom gradu kao što je Peking, i da je SZO u bliskom kontaktu sa kineskim vlastima koji zarazu pokušavaju da obuzdaju.

“Kao što smo videli u mnogim zemljama, pojava novih žarišta je uvek razlog za zabrinutost”, dodao je.

SZO je objavio i da je više od 100 novih slučajeva COVID-19 zabeleženo u Pekingu od ponovne pojave bolesti u kineskom glavnom gradu.

“Prošli nedelje Kina je obavestila o novom žarištu u Pekingu, nakon više do 50 dana bez ijednog slučaja u tom gradu. Sada je potvrđeno više od 100 slučajeva. Istražuje se poreklo virusa i koliko se proširio”, rekao je glavni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebrejezus i dodao:

“I zemlje koje su pokazale sposobnost da zaustave prenos  COVID-19 treba da budu oprezne zbog moguće ponovne pojave virusa”.

Zasad nije zabeležen nijedan smrtni slučaj.

Izgledalo je kao da je koronaviorus iskorenjen u Kini, gde se krajem 2019. pojavio u Vuhanu, sve dok prošle nedelje nije izbilo novo žarište.

(Beta)