Još uvek postoji nekoliko žarišta virusa širom sveta koja izazivaju zabrinutost, rekla je visoka zvaničnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Maria Van Kerkhov, prenosi N1.

U svetu je tokom jučerašnjeg dana prijavljeno više od 104.000 novozaraženih koronavirusom, pa je ukupan broj potvrđenih slučajeva do sada premašio 5,6 miliona, saopšteno je iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

SZO pažljivo i prati velika povećanja broja zaraženih koronavirusom u Rusiji, Africi, Americi, nekim zemljama Južne Azije i nekim zemljama Evrope, rekla je dr Van Kerkhov.

Severna i Južna Amerika su najteže pogođene pandemijom, sa 2,6 miliona obolelih i 148.000 preminulih, dok je u Evropi evidentirano oko dva miliona slučajeva i više od 177.000 preminulih.

„To su područja koja nas zabrinjavaju, jer, kao što nam je svima poznato, kada se dogodi prilika da se ovaj virus stvarno savlada, može da raste vrlo, vrlo, brzo“, rekla je dr Van Kerkhov i dodala.

„Već smo imali priliku da vidimo i gledamo i dalje kako ovaj virus utiče na ranjivu populaciju, i to je naša velika briga.“

U SAD je evidentirano 1.658.896 slučajeva koronavirusa, što je najviše u svetu, dok je na drugom mestu Brazil sa 391.222 slučajeva, a na trećem Rusija sa 379.051 inficiranih.

Doktorka je naglasila da se nada da će vakcina biti spremna za upotrebu do kraja godine, ali do toga će doći jedino ako sve bude išlo kako treba.

Naučnici svakodnevno rade na više od 100 kandidata za vakcinu, rekla je dr Van Kerhov.

Vlada velika zabrinutost među ljudima da ubrzani rad na vakcini može da ugrozi bezbednost ili efikasnost same vakcine, ali za takvom vrstom zabrinutosti nema potrebe. Ubrzani tempo neće uticati na bezbednost vakcine.

https://www.nstore.rs/product/velika-majska-akcija-pretplata-na-nedeljnik-samo-6-999-dinara-poklon-dve-flase-plavog-vina/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.