SZO dala odobrenje za “Džonson i Džonson” vakcinu, očekuje se i za Sinofarm…

0

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je juče odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanije Džonson i Džonson za hitnu uoptrebu, koja se daje u jednoj dozi.

Na taj način je i vakcina ove američke kompanije ušla u program Kovaks, saopštili su iz SZO-a.

U saopštenju zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija navedeno je da “obimni podaci iz velikih kliničkih ispitivanja” pokazuju efikasnost vakcine Džonson i Džonson kod odraslog stanovništva.

SZO je vakciju Džonson i Džonson stavila na listu vakcina za upotrebu u hitnim slučajevima dan nakon što je odobrila Evropska agencija za lekove, čime je omogućena upotreba te vakcine u svim zemljama EU.

Ujedno, uvidom u dokument SZO o statusu vakcina protiv koronavirusa, očekuje se da bi i cepivo kineskog proizvođača Sinofarm, koju je primio veliki deo građana Srbije, moglo biti odobreno već tokom marta.

Status ove vakcine je još uvek u procesu, ali su ispunjene sve prethodne faze koje zahteva regulatorno telo SZO-a i predviđeno je da se o njoj odlučuje “najranije u martu”.

S druge strane, SZO još nije dobio podatke o ruskoj vakcini “Sputnjik V”, te će se o statusu tog cepiva odlučivati “kada svi podaci budu dostavljeni”.