(Beta-AFP) – Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u petak pozvala na veću solidarnost sveta u borbi protiv KOVIDA-19 i zatražila od bogatih zemalja da prestanu da zaključuju „bilateralne ugovore“ s farmaceutskim kompanijama koje proizvode vakcine.

„Zahtevam od proizvođača da daju prioritet distribuciji vakcina kroz mehanizam Covax koji su uspostavile SZO i njeni partneri“, rekao je novinarima u Ženevi šef te agencije UN, Tedros Adhanom Gebrejesus.

„Pozivam države i proizvođače da prestanu sa zaključivanjem bilateralnih ugovora na štetu kampanje Covax“, insistirao je on.

Šef SZO takođe je zatražio od država koje su naručile više vakcina nego što im je potrebno, da ih „odmah daju (…) kampanji Covax koja je spremna da ih odmad distribuira na pravičan način“.

„Nacionalizam u oblasti vakcina šteti svima“, rekao je on, žaleći se da su vakcine počele da stiđu u je premalo siromašnih zemalja.

Evropska unija, na udaru kritike zbog sporog početka kampanje vakcinacije, ove nedelje je udvostručila porudžbine vakcine „Pfizer-BioNTech“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.