U prva tri meseca 2019. godine broj obolelih od rubeola porastao je za 300 odsto u odnosu na isti period protekle godine, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Rubeole, koje su visoko zarazne, mogu se u potpunosti sprečiti vakcinacijom, a SZO već neko vreme upozorava na sve manji broj vakcinisane dece u svetu, piše Gardijan.

„Preliminarni podaci pokazuju da je broj obolelih od rubeola u prva tri meseca 2019. godine porastao za 300 odsto, a broj obolelih u porastu je već dve godine“, navodi se u saopštenju SZO. „Iako su podaci provizorni i još uvek nepotpuni, oni ukazuju na jasan trend. Mnoge zemlje suočavaju se sa epidemijom boginja, a u svim delovima sveta uočen je porast obolelih.“

Ističe se da se prijavljuje tek svaki deseti slučaj, što znači da podaci verovatno ni ne pokazuju stvaran broj obolelih i ozbiljnost epidemije.

Dosad je 170 zemalja Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavilo 112.163 slučajeva, a u ovo vreme prošle godine 163 zemalja prijavilo je 28.164 slučajeva.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio proglasio je nedavno u delovima Bruklina obaveznu MMR vakcinaciju za stanovništo koje živi u ugroženim područjima ili će se suočiti sa kaznama, kao odgovor na epidemiju malih boginja u tom delu gradu

„Najveća epidemija malih boginja u gradu od 1991. godine uglavnom je ograničena na ortodoksnu jevrejsku zajednicu u Villiamsburgu, delu Bruklina sa 285 potvrđenih slučajeva od oktobra, u odnosu na samo dva prijavljena slučaja u 2017. godini“, rekao je de Blazio na konferenciji za novinare. „Ovde je epicentar epidemije malih boginja koja je veoma zabrinjavajuća i moramo odmah delovati“, naglasio je gradonačelnik Njujorka.

Izrael, Tajland i Tunis takođe se suočavaju sa epidemijom boginja u zajednicama u kojima većina dece nije vakcinisana, iako je generalno u ovim zemljama većina ljudi i dece vakcinisana. UNICEF je nedavno upozorio na ovaj zabrinjavajući trend u čitavom svetu, ali i na posledice koje se mogu odraziti na decu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.