“Svoju odluku braniću i pred sudom, ako treba”: Laban odgovorio supruzi Danila Kiša

2
Profimedia

“Sa žaljenjem konstatujem da je u ovom trenutku izgleda bitnije ko će se odužiti jednom velikanu, nego da se istorijska nepravda ispravi i rado ću se, ukoliko do toga dođe, odazvati pozivu suda da branim svoj predlog”, odgovorio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban na zahtev bivše supruge pisca Danila Kiša “ne zloupotrebljavaju njegovo ime”.

Teatrolog Mirjana Miočinović, bivša supruga Danila Kiša, poručila je da su on i lokalna skupština “nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom” i upozorila da će se obratiti sudu ukoliko njen zahtev ne bude ispoštovan, budući da je testamentarna i sudska naslednica i zaštitnica autorskih prava i svega ostalog što se odnosi na Kišovo delo i ličnost.  

Gradonačelnik Laban kaže da je inicirajući da se Danilo Kiš posthumno proglasi za počasnog građanina rodnog grada – Subotice, smatrao da su kao građani Subotice to dužni Kišu, književniku čiji su ličnost i delo daleko iznad podela.

“Danilo Kiš, jedan od najvećih srpskih i evropskih pisaca, postao je počasni građanin Subotice 30 godina nakon smrti i 30 godina nakon nominacije za Nobelovu nagradu. Odluku o dodeli visokog gradskog priznanja na osnovu mog predloga jednoglasno je usvojila prvo Komisija, a potom je konačnu Odluku donela Skupština grada Subotice, 18. juna 2019. godine. Predlog da se veliki pisac posthumno proglasi za počasnog građanina zasnovao sam na činjenici da je reč o najznačajnijem Subotičaninu u kulturnoj istoriji grada. Grad Subotica objedinjuje najbolje vrednosti više od 20 nacija koje složno žive, ne ističući razlike nego negujući posebnost, i zato smatram da Subotičani svom velikanu mogu i treba da ukažu čast za ono što je učinio za svoj i naš grad, za evropsku i svetsku kulturu. Svesni smo da ovo gradsko priznanje velikom piscu stiže sa zakašnjenjem od najmanje trideset godina, ali i da nepravda koja mu je naneta ne može biti ispravljena u jednom danu ili jednoj godini”, naveo je on u saopštenju.

Ceneći Kišov rad i značaj koji ima u srpskoj, evropskoj i svetskoj književnosti, i imajući na umu da je svojom delom i imenom Suboticu učinio besmrtnom u svetskim razmerama, uveren sam da je “kasno” bolje nego “nikad”, poručio je Bogdan Laban.

2 KOMENTARA

  1. On da priča o podelama? Čoveku s kojim se ne slaže iščupao bi grkljan, a njegovom jetrom bi poslužio pit bula.

  2. Bravo Mirjana! Laban u usta ne sme da ga uzme! Neko ko cupa grkljane, zaliva noge u cement nema moralno i ljudsko pravo da jednog Danila ni spomene. Danilo zasluzuje vise, ali nista od ove vlasti, nista.

Comments are closed.