Svitolina: “Ima mnogo ruskih tenisera koji su mogli da urade više. Na prste jedne ruke mogu da izbrojim kolega iz Rusije i Belorusije koji su me pitali kako sam, kako je moja porodica…”

0
EPA-EFE/MIGUEL SIERRA

(Beta) – Ukrajinska teniserka Elina Svitolina rekla je danas da bi ruskim i beloruskim teniserima koji su protiv ruske vojne intervencije trebalo dozvoliti učešće na Vimbldonu.

Organizatori trećeg grend slem turnira u sezoni londonskog Vimbldona u sredu su zabranili teniserima iz Rusije i Belorusije da igraju na turniru, a ATP i WTA su naveli da je ta odluka “nepoštena”.

“Mi ne želimo da njima potpuno bude zabranjeno učešće. Ako igrači ne govore protiv ruske Vlade, onda je prava stvar da im se zabrani učešće. Mi samo želimo da se oni oglase, da li su uz nas i ostatak sveta ili uz ruske vlasti. To je za mene glavno pitanje”, rekla je Svitolina za Bi-Bi- Si (BBC).

“Ako nisu glasali za ovu vladu, onda je pošteno pustiti ih da se takmiče”, dodala je ona.

Porodica i prijatelji su joj i dalje u Ukrajini, a Svitolina je rekla da tenis više nije u “glavnom fokusu”.

“Ima mnogo ruskih tenisera koji mogu da urade više. Na prste jedne ruke mogu da izbrojim koliko me je igrača iz Rusije i Belorusije pitalo kako sam, kako mi je porodica, da li su svi bezbedni. Zbog toga se osećam pomalo tužno zbog ove situacije. Način kojim se oni ponašaju je veoma, veoma tužan. Mi smo kolege koje se viđaju svake nedelje i šokantno je videti ovu promenu tako brzo”, navela je Svitolina.

Prvi teniser sveta Novak Đoković razočaran je odlukom organizatora Vimbldona, rekavši da nikada nije dobro kada se politika umeša u sport.

“Ne mogu podržati odluku Vimbldona. Mislim da je to ludost”, naveo je Đoković.