“Svima nam je dosta više. Muka je i nama od istih rečenica. Ali to ne znači da bi trebalo da idemo u kafiće”

0
(BETAPHOTO/Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja/DS)

Javnosti se na konferenciji za štampu, povodom trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, obratila epidemiološkinja i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je predstavila pregled broja pacijenata po najvećim zdravstvenim ustanovama, kao i geografsku rasprostranjenost virusa.

U Beogradu je gotovo trećina novozaraženih, sa više od 1.000 novih pacijenata, rekla je ministarka.

Ponovila je koje su nove epidemiološke mere.

“Ugostiteljski objekti će tokom vikenda raditi od 6 do 14 časova, nevezano za to da li imaju baštu. Nakon toga biće omogućena samo dostava”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

Naglasila je i da osobe koje nemaju uplaćen smeštaj u hotelima u srpskim zimovalištima, neće moći da budu usluženi nakon 14 časova.

“Jasno vam je zbog čega su ovakve mere donete. Konstantan je trend rasta broja novozaraženih danima, pa nam je jasno da svakoga dana imamo više hiljada novih prenosilaca zaraze. Do sada se naše znanje o ovom virusu menjalo, ali ono što je od početka poznato jeste način na koji se ovaj virus prenosi, ali i način na koji možemo da sprečimo zaražavanje”, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Naglasila je da i pored nabavke vakcina i dobrog ritma u procesu imunizacije, ne postoji bolji način za borbu protiv virusa od poštovanja mera.

“Svima nam je dosta više i virusa i ovog načina života, ali smo se mnogo opustili”, naglasila je ministarka.