“Svi znamo da će ovo potrajati do leta…”: Kurc o nužnosti vakcinacije i “svetlu na kraju tunela”

0
Foto: Profimedia

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ističe da je najviši prioritet na nacionalnom i evropskom nivou, kao i globalno vakcinacija stanovništva, kako bi se mogli vratiti normalnosti.

Kurc je sinoć u govoru na dodeli “Aksel Špringer” nagrada u Berlinu, posvećen osnivačima Bionteka – Ugur Sahinu i Ezlem Tireci, rekao da samo ako pođe za rukom da se veći deo stanovništva do leta vakciniše može biti moguć povratak normalnosti do leta.

“Svi znamo da ova pandemija na leto neće proći”, naglasio je on dodajući da je rizik od novih mutacija realan i da je zbog toga izvesno da će cepiva morati da se prilagode.

Kurc je ukazao da je istorija čovečanstva istorija napretka.

“Međutim taj put nikada nije bio lak. Uvek su postojale tragedije, kao na primer elementarne nepogode, ratovi ili pandemije”, istakao je Kurc.

On je rekao da je čovečanstvo prošle godine podsećano na rizike, tragedije i moć napretka.

“Na početku 2020. samo malo nas je moglo predvideti koliku globalnu krizu će izazvati koronavirus – rekao je Kurc.

Istakao je da je korona sve pogodila, lično, ekonomski I politički.

“Međutim, dobra vest je da je svetlost na kraju tunela sve bliže”, rekao je Kurc podsećajući da se nije samo korona tako brzo širila već i naučni napredak.

“Jednog dana ćemo pogledati unazad i videti da su dr Sahin i dr Tireci svet promenili na bolj”, zaključio je Kurc, a prenosi Blic.