“Svi vi koji ste glasali za Trampa, vreme je da se pogledamo. Vreme je da se ujedinimo…”: Prvi govor Džoa Bajdena, kao izabranog predsednika SAD

0

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden svoj prvi pobednički govor održao je u nesvakidašnje napetom trenutku pošto aktuelni predsednik ne planira da prizma izbrone rezultate.

Kako je Amerika očigledno duboko podeljena, Bajden je svoj prvi govor zasnovao na duhu kompromisa, zatražio od Trampovih glasača da mu daju šansu i pozvao sve Amerikance da okrenu novi list i prekinu eru demonizacije.

Bajden je govor održao u Vilmingtonu, u državi Delaver, odake se i obraćao prethodnih dana, a govor je počeo porukom obećanjem da će se truditi da bude predsednik koji ujedinjuje, a ne neko ko deli.

Bajden je rekao da je pobedio sa najviše glasova – 74 miliona. Rekao je da će iskoristiti najvišu poziciju u državi kako bi vratio dušu Amerike, ponovo izgradio kičmu nacije, srednju klasu i učinio da SAD ponovo budu poštovane u svetu.

“Za sve one koji su glasali za predsednika Trampa, razumem vaše razočarenje večeras. I sam sam gubio nekoliko puta. Ali sada, hajde da damo jedni drugima šansu”, rekao je Bajden. “Vreme je da ostavimo po strani oštru retoriku, da spiustimo temerepaturu, ponovo pogledamo jedni druge. A da bi napravili napredak potrebno je da prestanemo da protivnike posmtramo kao neprijatelje”.

Bajden je rekao i da je ponosni demokrata, ali da će se ponašati i obavljati svoju funkciju kao predsednik svih građana. 

“Obavezujem se da ću biti predsednik koji ne vidi crvene i plave države, već samo Sjedinjene (Američke) Države.”

Bajden je značajnu pažnju psovetio pandemiji koronavirua. Rekao je da će njegov prvi potez biti borba protiv virusa koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milione ostavio bez posla. Najavio da će već u ponedeljak imenovati tim stručnjaka iz zdravstva koji će 20. januara, nakon inauguracije doneti plan borbe protiv korone.

U svom govoru dodao je da će se boriti i sa sistemskim rasizmom, kao i da su klimatske promene u njegovoj agendi.

Vreme je da odnovimo demokratiju, rekao je Bajden.

 U Čejs centru u Vilmingtonu, gde je inače odrastao Bajden, okupljenima se pre njega obratila buduća potpredsednica Kamala Haris.

“Demokratija je jaka samo onoliko koliko je jaka naša spremnost da se za nju borimo”, rekla je Haris na početku govora.

 “Za demokratiju se treba boriti jer mi ljudi imamo moć da gradimo našu budućnost”, kazala je Haris. “Hvala svima vama koji ste omogućili ovu pobedu, hvala vama koji ste brojali glasove. Naša nacija vam duguje zahvalnost. Sačuvali ste američku demokratiju. Hvala što ste glasali u rekordnom broju i što se čuje vaš glas. Bilo je suza i gorčine, ali smo uspeli”, rekla je Haris.

“Odabrali ste nadu, pristojnost, nauku i istinu. Izabrali ste Džoa Bajdena za narednog predsednika SAD-a”, poručila je potpredsednica SAD u svom govoru.