“Sedam dana traje potpuna okupacija i svi u međunarodnoj zajednici ‘gromoglasno ćute'”: Vučić razgovarao sa Stoltenbergom o situaciji na severu KiM

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova i Metohije, prenosi RTS.

“Aleksandar Vučić je istakao da Srbija apsolutno ničim, ni jednim jedinim svojim potezom, nije prekršila ni Briselski sporazum, ni Rezoluciju 1244, niti je na bilo koji način ugrozila očuvanje mira”, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima predsednika Republike.

Kako se navodi Vučić je naglasio: “Sedam dana traje potpuna okupacija oklopnim vozilima severa Kosova i Metohije koje sprovodi Priština i svi u međunarodnoj zajednici ‘gromoglasno ćute'”.

Ipak, kako kaže, svi su “iznenada zabrinuti kada na teritoriji centralne Srbije ugledaju srpske helikoptere i avione, jer valjda ne bi trebalo da postoje, ili ne bi smeli da polete dok im Kurti ili neko iz međunarodne zajednice to ne odobri”.

Srbija, naglašava, poštuje sve međunarodne sporazume koje je potpisala, Srbija će se uvek ponašati odgovorno i ozbiljno, ali Srbija i dalje pita kad kreće formiranje ZSO i kada će Kurtijeve oklopne jedinice biti povučene sa severa Kosova i Metohije.

Na kraju, uz zahvalnost generalnom sekretaru Stoltenbergu na korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu, predsednik Vučić je postavio pitanje koju je to normu i međunarodni propis Srbija prekršila? Danas, juče ili bilo kada?

Dvojica sagovornika dogovorili su da ostanu u stalnom kontaktu zbog neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti u celom regionu, navodi se u saopštenju.