“Svi smo mi doktor Fauci”: Američki predsednik retvitovao kako mu se vodeći imunolog smeje iza leđa

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp nastavio je sa proizvoljnim porukama u jeku borbe protiv pandemije koronavirusa koji sve više pogađa SAD i predstavio kontroverzni plan “ponovnog pokretanja” američke ekonomije i privrede mnogo pre vremena koje vodeći američki epidemiolozi predviđaju za smirivanje širenja virusa COVID-19. Uspeo je čak da zabrine i direktora Nacionalnog instituta za alergiju i infektivne bolesti dr Entonija Faucija koji mu se smejao iza leđa tokom govora, prenosi Gardijan.

Tramp je u toku obraćanja povodom koronavirusa govorio i o svojevrsnoj teoriji zavere, odnosno, postojanju tzv. “duboke države” birokrata i obaveštajnih službenika koji imaju zadatak da sruše američkog predsednika.

U tom trenutku, dr Fauci je snimljen kako se smeška iza Trampovih leđa, a zatim nelagodno češka čelo i bradu.

Kako je Tramp retvitovao svoj govor iz Bele Kuće, usledilo je pregršt odgovora pa je jedna od korisnica Tvitera je napisala “Svi smo mi doktor Fauci”.

Među odgovorima na Trampov retvit i reakciju doktora Faucija, saradnik CNN-a Eli Honig je sarkastično napisao: “Dobar retvit. Doktor Fauci samo reaguje na vaše reči, reči medicinskog genija, gospodine predsedniče”.

Doktor Fauci nije bio prisutan u večernjem obraćanju iz Bele kuće, što je na društvenim mrežama izazvalo zabrinutost. Mnogi su se pitali da li je razlog što je doktor Fauci odustan njegova odmerena kritika na predsednikove govore, pa je skrajnut u stranu. Neki su čak pomislili da je ugledni doktor otpušten.

Rano jutros, predsednik Tramp je retvitovao i snimak doktora Faucija na Foks njuzu u kojem je on rekao da američki predsednik “postavlja puno pitanja”.

“To je u njegovoj prirodi. Stalno postavlja pitanja i nikada se nije dogodilo da odbije moje predloge. Kada kažem da iz naučnih razloga nešto zaista i treba da učinimo, on kaže “Hajde da to sprovedemo”, rekao je Fauci za Foks njuz, a prenosi Gardijan.

Tramp je kratko prokomentarisao njegovo gostovanje na televiziji.

“Hvala Toni”, napisao je Tramp.