Svi naprednjački ratovi, od Tome do Cvijana, od Stefanovića do Siniše Malog: Najveći dosije o prošlim i budućim sukobima unutar SNS-a

0

Akteri političkog života u Srbiji ove 2021. godine su u ozbiljnom vremenskom disbalansu. Opozicija pokušava da dokuči da li oni žele da budu koalicija “Zajedno” iz 1996. ili DOS iz 2000, dok se, s druge strane, naprednjaci nalaze u 1966. godini. Oni su zaokupljeni aferom prisluškivanja predsednika države Aleksandra Vučića za šta optužuju njegovog doskorašnjeg najbližeg saradnika i kuma Nebojšu Stefanovića.

Ali, ma koliko naprednjaci verovali da će imati još najmanje 15 godina vlasti i da će se lako obračunati sa “mangupom u svojim redovima”, poslednji događaji pokazuju da zapravo nije sve isto kao te 1966, kada su se komunisti obračunali sa Aleksandrom Rankovićem. Vučić nema snage da sprovede svoj “Brionski plenum”, iako su postojala najmanje tri takva pokušaja.

Sukob na relaciji Vučić–Stefanović pretvorio se u najduži naprednjački rat. Iako Vučić zna podrugljivo da priča o Demokratskoj stranci (DS) i o tome da je iz te stranke nastalo 17 različitih partija, tvrdeći da se to ne dešava naprednjacima, čime pokušava da prikaže idiličnu sliku unutar SNS-a, istina je zapravo da među naprednjacima tinja mnogo ratova. A mnogi od njih, u godinama za nama, postali su javni.

Proteklog vikenda počelo je glasnije da se priča i o ozbiljnom sukobu između dvojice biznismena iz najbližeg Vučićevog okruženja koji su svoje bogatstvo stekli poslednjih godina u poslovima sa državom, ali i raznim privilegijama. Ako se taj sukob rasplamsa, mnogi smatraju da će to biti najžešći rat koji su naprednjaci do sada imali i da sve ovo što je javno izlazilo nije ništa naspram svađe ove dvojice.

Ceo tekst čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 14. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom, sa skoro pedeset najboljih tekstova iz najvećih novina sveta