(Beta) – Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, izjavio je danas da je rešenje Ministarstva za državnu upravu kojim se odbacuje zahtev Branislava Lečića za preuzimanjem stranke bilo očekivano, ali da je namerno doneto s velikim zakašnjenjem kako bi se nanela šteta DS-u. 

Lutovac je u intervjuu agenciji Beta kazao da je Ministarstvo moralo odmah da odbaci „falsifikate“ pojedinih bivših funkcionera i članova DS koji su pokušali da preotmu stranku. 

„Odluka Ministarstva se odnosi na Branislava Lečića i sve koji su mu pomagali u organizaciji i promociji nelegalnih radnji. Oni više nisu u DS-u i za nas više nisu tema. Nadam se da posle ove odluke neće biti ni medijska tema“, rekao je Lutovac. 

Dodao je da je sada članstvo i rukovodstvo DS-a homogenizovano i da će još odlučnije krenuti u reformu stranke i prekinuti sa starim praksama koje su „udaljile birače“ od stranke. 

Na pitanje Bete da li će sada biti obnovljen proces stvaranja ujedinjenje Demokratske stranke, Lutovac je rekao da je DS pokrenula tu inicijativu i nije odustala od proceduralnih i programskih principa koji su bili dogovoreni. 

„Ostajemo otvoreni, pre svega, prema građanima, udruženjima i organizacijama koje su spremne da se na tim principima ujedinjuju“, naveo je on. 

Lutovac je kazao da je DS sačuvana od nasrtaja spolja i iznutra, i da su se „razdvojili“ od onih koji bi „nastavili po starom“. 

„Obnavljamo odbore širom Srbije, pripremili smo izmene Statuta koje će nam omogućiti da budemo mobilniji i efikasniji, resorni odbori rade punom parom, nalazimo se u prvim redovima svuda gde građani traže svoja prava, prilaze nam novi ljudi željni borbe suštinske promene“, rekao je predsednik DS. 

Upitan da li postoji mogućnost da se u DS vrate članovi koji su u prethodnom periodu bili uz Branislava Lečića, Lutovac je kazao da „stranka nije igraonica u koju ulaziš i izlaziš kako ti se prohte“. 

„Postoje pravila i propisi koji se moraju poštovati. Svi oni koji su isključeni iz stranke ili će biti isključeni zato što su organizovali, aktivno učestvovalii, podržavali i promovisali lažne izbore u stranci krenuli su nekim svojim putem nanoseći veliku štetu DS-u i nisu više poželjni“, objasnio je on. 

Govoreći o pripremama za predstojeći dijalog vlasti i opozicije oko izbornih uslova, Lutovac je rekao da je najvažnije da opozicija sinhronizuje svoje delovanje i jedinstveno se suprotstavi „verbalnom, pravnom i fizičkom nasilju ovog režima“. 

„Pozivam i apelujem na sve da javni interes stavimo ispred stranačkog i pojedinačnog. Pozivam i udruženja, pokrete, inicijative da se u potpunosti posvetimo građanima. Najpreči javni interes u ovom trenutku je da se što pre promeni ovaj kleptokratski režim koji je opustošio Srbiju“, istakao je lider DS. 

On smatra da nije od ključne važnosti da opozicija nastupi s jednom patformom u pregovorima s vlašću. 

„Mada bi dobra poruka bila da se već u ovoj fazi borbe za normalnu Srbiju postigne što veći stepen jedinstva“, ocenio je Lutovac. 

Komentarišući predlog Narodne stranke da opoziciju u dijalogu s vlašću predstavljaju nestranačke ličnosti poput Bojana Pajtića i Slobodana Samardžića, Lutovac je kazao da je to pitanje „izvedeno“. 

„Drugim rečima, tek kada se usaglasimo šta je ono što zastupamo i ko u tome učestvuje – možemo da se dogovaramo o tome ko će da bude pregovarač“, kazao je predsednik DS. 

Na pitanje Bete da li i pod kojim uslovima postoji mogućnost sradanje sa strankama koje nisu bojkotovale izbore, Lutovac je rekao da među tim  strankama i dalje postoje oni koji smatraju da na izbore treba izaći bez obzira kakvi će biti uslovi. 

„Saradnja sa njima nije potrebna, jer se ne borimo za istu stvar. Saradnja sa njima bila bi gubljenje vremena“, ocenio je lider DS. 

Dodao je da među onima koji nisu bojkotovali izbore postoje i oni koji smatraju da je to bila greška i da je važno izboriti se za slobodne i poštene izbore. 

„S njima je saradnja moguća jer se jača pregovaračka pozicija važna za ostvarenje tog cilja“, objasnio je Lutovac. 

Na pitanje Bete da li u dijalogu s vlastima oko izbornih uslova postoji crvena linija preko koje DS neće preći čak i po cenu još jednog bojkota izbora, Lutovac je kazao da ako se ne ispoštuju Ustav i zakoni može doći ne samo do bojkota nego i do pobune. 

„Crvena linija je da se poštuju Ustav i zakoni ove države koji garantuju građanima da se slobodno i tajno izjašnjavaju, bez pritisaka i ucena i da imaju pravo na potpuno, istinito i blagovremeno informisanje. Ako toga nema, nema ni slobode, ni vladavine prava. I tu se ne radi više o bojkotu nego o pravu na građansku neposlušnost, pa i pobunu“, zaključio je Lutovac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.