Svi detalji i cela optužnica protiv grupe Belivuka i Miljkovića (6): “Ubistvo zbog atenatata na Zvicera u Ukrajini – Kako je namamljen i ubijen ‘Pink Panter’ MIlan Ljepoja”

0
Optužnica protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i fotografija: Pedja Milosavljevic / AFP / Profimedia

Optužnica protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, sa svim detaljima, fotografijama i Skaj porukama, dostavljena je Nedeljniku ovog utorka, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Ta optužnica je postala pravosnažna na sednici Krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal, održanoj 27. septembra 2021. godine. Tada je doneto rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i još 29 osoba.

„Imajući u vidu da okrivljeni i branioci nisu podneli žalbu u zakonskom roku od dana dostavljanja rešenja, to je rešenje o potvrđivanju optužnice postalo pravnosnažno, a optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal (…) stupila je na pravnu snagu”, saopšteno je iz Višeg suda.

Nedeljnik je u štampanom izdanju analizirao ključne detalje ove optužnice, a u narednim danima na sajtu www.nedeljnik.rs objavljivaćemo skoro celu optužnicu (sa neznatno izmenjenim lektorskim ispravkama), kao i sve Skaj poruke koje su sastavni deo spisa, naravno uz zaštitu ličnih podataka i obzir prema porodicama žrtava.

Napomena: Jedino što nećemo objavljivati su fotografije zločina, čak ni zatamnjene, koje su sastavni deo ovog pravnog akta.

Prethodne delove pogledajte OVDE.

***

“Činjenica da je po dogovorenom planu okr. Andrić Marko okr. Belivuku, na njegov zahtev da izvrši provere u Nišu o tome gde je i čime se bavi oštećeni Ljepoja, javio gde je oštećeni Ljepoja, čime se bavi, s kim se druži i gde se kreće, pa je okr.Marko Miljković nakon toga na prevaran način predstavljajući da ima na prodaju blindirano vozilo, namamio oštećenog Ljepoju da dođe na dogovoreno mesto radi navodne kupovine blindiranog vozila utvrđuje se iz posebnih dokaznih radnji tajnog nadzora komunikacija i tajnog praćenja i snimanja i putem isprava dobijenih putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima kao i odbrane okr Hrvatin Bojana”.

“Iz sadržaja isprava koji su dobijenih putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima”:

18.11.2020.

“NN lice:

“Vreme:12:09:22-12:20:45: “ovaj Zvonce je opasan u Bg, to im je iz vrha prve ekipe čojek…. jeste Mance je njemu nadimak opasn čojek kume, vidiš deset ljudi iam ubica kad bi poša onda je top…… to je Zvonce (mance)…… pravi se akcija za njega dobra, samo mora pametno da se izvede i uradi kako treba”.

“Istog dana, iz sadržaja razgovora od 18.11.2020.godine, prikupljenih posebnom dokaznom radnjom tajnog nadzora komunikacija i tajnog praćenja i snimanja, se utvrđuje da okr.Marko Andrić, sa nadimkom „Kuzman” objašnjava sagovornicima temu razgovora koji je imao sa okr. Veljkom Belivukom. On u navedenom razgovoru, sagovornicima prenosi poruke koje je dobio od Veljka Belivuka: tako u tim porukama od Veljka Belivuka dobija saznanja da se ekipa „Pink Pantera” a čiji je pripadnik bio sada pok Milan Ljepoja, raspituje za njega,. Takođe Veljko mu, a prema razgovoru okr. Andrića sa sagovornica u porukama navodi: „Pa da vidimo šta ćemo sa njime, gde da ga oderemo, pa neka skuplja koga hoće ali na onom svetu””.

“Okr. Andrić mu na to odgovara: „I ja mu kažem brate vidi ovako, ja ne znam ni kako on izgleda, a povezan je verovatno je sa Crnogorcima, nema sa čime drugom. Mada su ovde u ovom gradu svi na drugoj strani koliko ja znam povezani sa Crnogorcima. Koliko ja znam živi na Dedinje rope y Beograd i ništa više ne znam. Dole po Niš ga viđaju”.

“Okr. Belivuk mu dalje u porukam prenosi : Pripazi se i ti malo dok ne vidim kako da ga oderem! Smrad, debil koji je u četrdeset godine istripovao da bude krimos!”

“Okr.Andrić prenosi sagovornicima šta je napisao Velji. Tako navodi da mu je odgovorio da je Ljepoja sa ovim „Pink panterima iz Niša”, i „oni ovde sve drže bukvalno. Hvala ti na informaciju pripaziću se svakako ali da znaš da zadnjih godina živi na Dedinju u Beogradu sa ženom, a ovde u Nišu ima jaku ekipu, naravno u finansijskom smislu, ovako je ko bačeni ku*ac”.”

“Odbrana okr Hrvatin Bojana koji navodi da je okr. Marko Miljković sa ošt. Ljepoja Milanom dogovorio sastanak kako bi navodno Ljepoja kupio blindirano vozilo”.

“Odbrana okr Hrvatin Bojana koji je naveo da su u prethodno veče, dana 08.12.2020. goddine u dvorištu kuće u Ritopeku, *** postavili blindirano vozilo marke ,,BMW 7” reg. oznaka BG1966-KA kako bi ošt. Ljepoja video blindu koju je dolazio da kupi po dogovoru i kako ne bi posumnjao

“Navedeno je potvrđeno primenom posebnih dokaznih radnji”.

“Tako je utvrđeno da se dana 08.12.2020. godine u 17:47 časova, u dvorište kuće u Ritopeku ***, uvezlo PMV marke “Opel” model “Astra”, sive boje, per. oznaka ***, a potom u 18:34 časova, ispred kuće u Ritopeku dolaze u koloni PMV marke „BMW”, crne boje, per. oznaka *** i PMV marke “Škoda”, model “Kodiaq”, sive boje, ***. Vozilo marke „Škoda”, model “Kodiaq” je produžilo svoje kretanje, dok se PMV marke „BMW”, u 18:36 časova uvezao u dvorište kuće, a PMV marke „Škoda”, model “Kodiaq” parkiralo na samom kolskom ulazu u dvorište”.

“Iz PMV marke „Škoda”, model “Kodiaq” sa mesta vozača izašao okr. Veljko Belivuk, dok je sa mesta suvozača izašlo NNM i peške ušli u dvorište kuće”.

“U 18:55 časova, okr.Veljka Belivuka, okr Marko Miljković i NN lica izlaze iz dvorišta i sedaju u PMV marke „Škoda”, model “Kodiaq” koje se odvezlo i uvezlo u garažu na adresi ***. Navedeno vozilo „BMW”, model „7601″, je pronađeno je prilikom pretresa stana i drugih prostorija okr. Dejana Tešića u Beogradu, *** i oduzeto uz potvrdu o privremeno oduzetim predmetima”.

“Nadalje utvrđeno da je u 21:00 časova, iz dvorišta kuće u Ritopeku, izašlo i PMV marke “Opel” model “Astra”, sive boje, reg. oznaka *** koji koristi okr Draganić Vlade. Po izlasku istog, PMV se na kratko zaustavilo ispred samog ulaza u dvorište, kada je sa mesta suvozača izašao okr. Nebojša Janković koji je proverio da li su klizna vrata zatvorena, nakon čega su se odvezli pomenutim vozilom sa navedene adrese”.

“Takođe iz sadržaja isprava koji su dobijenih putem međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima se utvrđuju napred navedene činjenice”:

08.12.2020

“Čet okr. Miljković – NN lice”.

“vreme 09:28:13 – 09:48:01 Miljković se obraća NN licu”:

“Ubićemo ga, samo pusti mene da ga obradim kako treba”

“sutra da završim zvonceta pa ćemo sve da uklopimo”

“okr.Janković i okr. Draganić”

“vreme:08:59:56 – do 12:47:02”:

“Janković: “hoćemo da odemo tamo da probamo još nešto…. gde si kupovao džakove bele…. ajde onda oko 17 , koliko čizama imamao tamo….. uzeo najlone za pod i sa strane… deset belih jakih džakova i kanap … uzeo 10 jakih nalonskih… jel ima neke daske… da probamo mašinu da vidimo da li je ok… u 16 se čujemo”…

“okr. Marko Miljković- okr.Draganić”

“Vreme: 15;09:02”:

“sutra akcija, brate, ujutru krećemo Sop i ja sa tobom”

“15:09:06 – aj dodaj Soprana”

“15:09:16- Kratos, šalje Bosketu kontakt : Sop”

“Grupa: okr.Marko Miljković,okr. Belivuk Veljko, okr.Miloš Budimir,okr. Marko Budimir i okr. Lalić Srđan”

“vreme: 18:11:01 – 20:56:04”:

“Lalić:”kape, jakne ovde duva pakleno…. rukavice tanke hirurške i one deblje to fali”…

“Belivuk: “na pumpi u 08:45 Tajson i Anakin prave udes ti prati pet, šest auta iza Fleša sve do gore glavnog puta gde staješ i zaustavljaš saobraćaj totalno …mi čekamo Fleša , u 7 ili 7:15 da krenemo Kantona, Kratos, Brale i ja”…

“Dva audio fajla u 18:31:44 i 18:32:28”-

“Okr.Belivuk Veljko: “jedno gde je futrola ona za telefon, hoćete to da se nađe pa da se nosi ili će isključivati, sad čitam ono tamo brato što si mi slao. Druga stvar nema šta da se dogovaramo specijalno idemo sednemo i krećemo kod Braleta, Brale nas ostavlja, onda Brale ide po Kantonu i, i, i kako se zove ovoga”…

“Okr.Belivuk Veljko: “Brate ja ne ne ne znam šta vozim brate i onda ne znam šta pričam, znači od Braleta krećemo, Kratos, ja, Kantona nisi morao ti tako rano brate ti možeš posle sa Helom ako hoćeš burazeru, uopšte ne moraš ti da dođeš tamo svo vreme da bi ti stigao brate da da uzmeš ove rukavice koje nam fale”.

“audio fajl 18:34:29”:

“Okr. Belivuk Veljko:”Ne brate, nema potrebe da menjamo, mislio sam ti, Hel do nekle dođete, pokupite Hel, dogovoriću se sa Helom gde da te pokupi, kada da te pokupi, dođete brate gore blizu Braleta negde, gde Hel zna da može da ostavi auto, pokupi vas Brale, dođete svi ovamo, vas trojica dođete ovamo, unutra smo već mi i to je to brate, nema tu nikakve komplikacije, sve smo se dogovorili već kako se zove s Flešom, Barijem tamo kako i šta, usisivač će biti uključen, ajde pričamo ćemo sutra brate imamo vremena, da ne baljezgamo, znači samo nam trebaju one hirurške obične i one deblje gumirane”.

“Okr. Marko Budimir: “važi brate, kod tebe sam u garaži u 7

“Okr. Miljković: “ja samo ujutru u 8 ; flešu telefon i ključ od pasata”

“Okr.Belivuk: “pisao sam Anakinu da kupi rukavice, jakne i radna odela, tako da će to on”…..

“čet okr.Miljković – NN lice”

“vreme 21:16:31 – 21:24:04”

“Miljković: “U 9 ujutru ga kupi Fleš i vodi kod nas ….. kontra pratnja ide sa njima do kuće i to je to posle ga svezujemo i pišem ti sa Leona… od 8 ujutru Leon tel. dajem Flešu, pa kad ga svežemo oko pola 10 kod mene je u rukama telefon… kad završiš do tad će da da šifre i malo da ga gušimo kesom dok se ne javiš”

“Činjenica da je dana 09.12.2020 godine u blizini preduzeća „Lasta” na parkingu u ulici Auto put za Niš br.4, dočekao okr. Tešić koji ga je putničkim vozilom „Passat” *** a koje vozilo je početkom decembra 2020 godine obezbedio radi izvršenja ovog krivičnog dela okr. Miljković, odvezao do kuće u Beogradu- Ritopeku*** dok su okr. Hrvatin i okr. Đurić iz dva vozila u blizini vizuelno pratili susret okr.Tešića i oštećenog Ljepoje, vozilima išli iza vozila u kojem su bili okr. Tešić i oštećeni Ljepoja, te na uključenju na auto put fingirali udes da bi nakratko zaustavili saobraćaj i onemogućili da neko prati vozilo u kom su okr Tešić i oštećeni Ljepoja, a praćenje ovog vozila od „Ikea” do Ritopek svojim vozilom preuzeo okr. Budimir Miloš utvrđuje se iz”:

***

“09.12.2020.”

“Grupa: okr.Belivuk Veljko,okr. Hrvatin Bojan (Anakin) i okr.Dimitrijević Vladimir (Šeprtlja)”

“Vreme”:

“06:34:04.okr. Veljko Belivuk: “brate ja ću biti zauzet, pa pišite vas dvojca. Šeprtlja brate objasnićeš mu gde da pokupi kombinezon što si mi uzeo i molim te sipaj mu jedno 4-5 litara benzina u neki bidončić”.

“06:34:45 okr. Hrvatin Bojan:”Pozdrav brate….. piši brate kad budeš imao sve kod sebe gde da dođem”

“08:47:23 okr. Dimitrijević Vladimir:” ćao, ajde za sat. ***”

“08:49:29 okr. Hrvatin Bojan:”važ brate”

“08:52:16 glasovna poruka okr.Veljko Belivuk: “braćo vi se ne znate, pišite slobodno međusobno, jer jedan i drugi ste nam braća .. pišite tačnu adresu gde se nalazite .. vidite se ne morate maske nositi .. a ti brate Anakine molim te uzmi nam nešto da jedemo…. može iz pekare nema veze, jogurte uzmi… gladan sam ko ker a potrajaće ovo danas”

“08:53:53 okr. Dimitrijević Vladimir: “kad budeš dolazio u *** videćeš ***… videćeš ***, tako tu uđi”

“09:38:17 okr. Hrvatin Bojan: “važi brate evo krenuo sam ja ka tebi”

“09:51:11okr. Hrvatin Bojan : “brate tu sam”

“09:51:48okr. Dimitrijević Vladimir: “izlazim”

“Grupa. okr.Marko Miljković( Kratos) okr.Belivuk Veljko, okr.Miloš Budimir, okr.Marko Budimir( Kantona) i okr. Lalić Srđan”

“1 audio fajl”

“vreme: 06:25:13 Miloš Budimir:”ja sam spreman idem da vidim da li sam negativan na koronu, pa idem da čekam na pumpi”

“vreme: 06:25:37 – razgovor između Belivuka i Marka Miljkovića Belivuk izdaje instrukcije da “Fleš” (Tešić) kad dođe trubne, da će mu Beri (lalić) otvoriti vrata i da “magare ne izlazi iz kola dok se kapija ne zatvori jer može neko da naiđe i da vidi šta se dešava”.

“06:26:25 Marko Miljković: sve jasno, za pola sata mu prenosim”

“06:26:31 -06:26:59 Miloš Budimir: “Odakle kreće Leon?”

“Marko Miljković”: “Sa Laste kao sa Kaniđom što je bilo”

“Čet okr.Miljković – NN lice”

“vreme 06:28:29 – 06:34:21”

“Miljković: “metak je zlatan, šta ćemo da mu radimo”… “sve da vidim sa kim je pisao pa ću organizovati šta ću pisati da ih zavrtim, kao sa Kaniđom što sam radio”… “(Napomena: Kaniđa: Zdravko Radojević)”.

“Čet okr.Miljković- NN lice”

“vreme 08:28:13”:

“Miljković: “Uhapsili ga brate”

“Odbrana okr Hrvatin Bojana u kojoj navodi:”

“u prvom trenutku Velja stavlja kesu i on za jedan kraj, ja za drugi kraj i držimo i davimo. I on se tu već gubi sa davljenjem, međutim kada smo pustili prodisao je. Tu nam je suflirao „Barry” iz nekih prethodnih iskustava da je bolje sa žicom koja je stajala tu negde . Dodali su i onda smo uzeli žicu, obmotali oko vrata, uvrnuli dva puta i on vukao na jednu stranu, ja na drugu. Veljko Belivuk i ja. Znači on je stajao sa leve strane a ja sam stajao sa desne i tu smo vukli. Pomogli su bili „Hell” i pomogao je bio „Barry” u jednom trenutku, ubacivali su se jer su videli da mi već znači davili smo. Kada je davljenje stalo, kada smo zaključili da je to gotovo popustili smo žicu i on je uradio onako, pluća su uradila ne konstantno ali u nekih npr. 10 sekundi onako….. to je tako bilo, to je bio refleks, ali je već poplaveo bio, video se onako plavo oko ušiju, već je plaveo, mislim da je tada već bio gotov. Uglavnom doneli smo bili korito…”

“Sve napred navedeno potvrđeno je ispravama dobijenim putem međunardne pravne pomoći u krivičnim stvarima”:

“Čet okr. Miljković- NN lice”

“vreme:13:41:45; Miljković: “sad smo ga ubili, propi*ao je majčino mleko”

“vreme:15:12:32: Miljković: “samleven i spakovan, još malo da se smrkne pa da ga prospemo, kroz šumu do vode da se probijemo”

“vreme:15:17:23: Miljković:” znaš kolika konjina brate, 100 kg i Sopranove visine jak kao konj”

“Čet okr.Belivuk – NN lice”

“Vreme 12:44:04: Belivuk”: “Ovaj je morao iz zna se kojih razloga, jedino votka da se vrati pa ostajem inače odoh 20 dana negde. Piše ti Kratos sa Leona sad”.

“Vreme 15:44:58: Belivuk”: “Još prosipanje nema šta to je to generalno….. najači do sad, veruj ozbiljna borba”

“Iz isprava dobijenih putem međunarodne pravne pomoći se takođe utvrđuje činjenica da je Ljepoja Milan lišen života u Ritopeku”.

“Čet okr. Miljković- NN lice”

“Vreme: 20:16:45”: “Spržio Sop tel. Zvoncetov a samo neka ženi i svima forvarduje poruke od danas”

“Čet okr.Marko Miljković – okr.Draganić Vlade”

“Vreme: 21:58:47 do 22:12:12”

“okr.Miljković šalje poruku”: “sve gotovo velikog štetočinu smo skinuli sa vrata top sve smo odradili kao i uvek ….. svaka čast brate moj”

“10.12.2020.”

“Grupa okr.Marko Miljković, okr.Belivuk Veljko i NN lice”

“Vreme 07:24:00 – okr.Marko Miljković šalje sliku lične karte Milana Ljepoje”

(Kraj)