(Beta) – Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će se Specijalnom sudu odazvati svi koji budu pozvani i da nema potrebe za spektaklima kao što su pretres prostorija i hapšenje predsednika i potpredsednika Organizacije veterana OVK.

On je rekao da građani Kosova i celog sveta očekuju da će specijalizovane komore dati odgovarajući, profesionalni i transparentan odgovor na „monstruozne“ navode, poput insinuacija o trgovini ljudskim organima u kojoj je učestvovala OVK ili „Žutoj kući“.

„OVK je bila dobrovoljni pokret, deo građanskog otpora i posvećenosti slobodi i nezavisnosti Kosova i kao takva je prepoznata od međunarodne zajednice. To je bio primer saradnje sa međunarodnom pravdom, počevši od Unmik sudova, Tribunala za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Euleksa, lokalnih sudova, a sada u petom nivou pravde u posleratnom Kosovu, Specijalizovanim većima“, kazao je on.

Kako je naveo „niko od onih sa kojima su obavljeni razgovori ili su optuženi nije izbegao da odgovara pred nadležnim pravosudnim organima“.

Ocenio je da je curenje dokumenata Specijalnog tužilaštva kršilo legitimitet suda u očima građana, narušilo imidž države Kosovo i prava potencijalnih optuženih i da je njihovo objavljivanje neprihvatljivo i dodao da nijedan potencijalni optuženi neće izbeći pravdu.

„Stoga procenjujem da nema razloga za ekspedicije ili spektakularne akcije. Mora se poštovati integritet i dostojanstvo svakog građanina. Ceo svet zna da je Kosovo bilo žrtva. OVK i sav narod Kosova suočili su se sa genocidom i etničkim čišćenjem“, rekao je on.

Dodao je da je „Kosovo uvek bilo i biće na strani istine, saradnje, pravde i međunarodnog prava, odlučno da izgradi demokratsku, pravnu i multietničku državu, domovinu svih svojih građana“.

Tokom današnjeg dana, specijalni istražitelji Specijalnog suda i tužilaštva pretresli su kancelarije Organizacije veterana OVK, i pri tome uhapsili predsednika ove organizacije Hisniju Gucatija i zamenika predsednika Nasima Haradinaja.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-454-od-24-septembra/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/edicija-senke-nad-balkanom/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.