“Sveže zaklano meso se poliva vodom da ostane hladno”: Pijace u Kini i protivnici njihovog novog otvaranja

1

Već decenijama, vlasnici štandova u cik zore postavljaju svoju robu – od svežeg mesa, ribe, povrća, voća i raznih začina. Jaki zvukovi i mirisi koji dopiru sa pijace deo su kulture i tradicije azijskih naroda i predstavaljaju deo života u zajednici, gde lokalci kupuju pristupačnu hranu ili se samo šetaju i razgovaraju sa trgovcima i komšijama.

Međutim, sada su takve pijace zatvorene, ili su pod dodatnim nadzorom zbog pandemije koronavirusa, prenosi Gardijan. .

Iako su supermarketi koji prodaju smrznuto meso sve popularniji u Aziji, stariji kupci i dalje vole sveže zaklano meso koje se može konzumirati samo istog dana, verujući da ovi proizvodi daju posbenu aromu jelima.

Takve pijace na kojima se sveža roba poliva vodom, kako bi ostala hladna, mogu se prema zapadnim standardima smatrati nesanitarnim, ali takve pijace ne treba mešati sa marketima divljih životinja, za koje se smatra da su osnovni izvor širenja zaraze koronavirusa.

A zabuna je nastala zbog, sada već zloglasne pijace morskih plodova u Vuhanu. Pijaca je zatvorena u januaru, a kineske vlasti su privremeno zabranile trgovinu divljači.

Međutim, prema poslednjim izveštajima, neke pijace divljih životinja na jugu Kine ponovo su otvorene usred pandemije, pa je moguće kupiti pse, mačke, šišmiše, guštere, škorpione…

Mnogi Kinezi i dalje veruju da konzumiranje divljih životinja pomaže njihovom zdravlju.

Sa druge strane, brojni stručnjaci iz Kine i Hong Konga osuđuju praksu konzumiranja divljači, upozoravajući da će se ubrzo pojaviti i mutirani virus SARS, ukoliko se lokalno stanovništvo ne suzdrži od takve ishrane.

Takođe, i ostatak sveta apeluje na Kinu da zabrani pijace na kojima se gaje divlje životinje.

1 KOMENTAR

Comments are closed.