Svetski program za hranu: Sledeća godina biće gora od ove

0
Beta/AP Photo/Elaine Thompson

(Beta-AP) – Šef Svetskog programa za hranu Dejvid Bizli rekao je da je Nobelova nagrada za mir tu agenciju UN dovela u centar pažnje i omogućila joj da upozori svetske lidere da će naredna godina biti gora od 2020. i da će bez milijardi dolara “u 2021. doći do gladi biblijskih proporcija”.

Bizli je za Asošiejted pres rekao da je norveški Nobelov komitet uzeo u obzir svakodnevni rad njegove agencije u područjima sukoba, prirodnih katastrofa i izbegličkih kampova, pri čemu zaposleni često rizikuju živote da bi nahranili milione gladnih ljudi, ali da je postojala želja da se pošalje “poruka svetu da postaje sve gore i da najteži posao tek sledi”.

“To se desilo u pravom trenutku jer smo se borili da se naš glas čuje”, rekao je Bizli o nagradi dodeljenoj prošlog meseca, dodajući da su vestima dominirali američki izbori i pandemija korona virusa i da je bilo teško skrenuti globalnu pažnju na “farsu koja se dešava širom sveta”.

Nobelovu nagradu je nazvao “poklonom s neba” i rekao da je bio šokiran kada su mu saopštili vesti.

Bizli je podsetio na svoje upozorenje Savetu bezbednosti UN u aprilu da se svet pored suočavanja s pandemijom korona virusa nalazi “na ivici pandemije gladi” koja bi mogla dovesti do “gladi biblijskih razmera” u roku od nekoliko meseci ako se odmah nešto ne preuzme.

“To smo uspeli da izbegnemo u 2020 (…) jer su svetski lideri odgovorili novcem, paketima pomoći, odlaganjem otplate dugova”, naveo je Bizli.

Prema njegovim rečima, novac koji je bio na raspolaganju 2020. neće biti na raspolaganju u 2021, te je zato iskoristio Nobelovu nagradu da bi razgovarao s liderima, što onlajn što lično, i parlamentima ne bi li im skrenuo pažnju na “tragediju” i “krize koje će biti neverovatne u narednih 12 do 18 meseci”.

“Svi žele da se sastanu s dobitnikom Nobelove nagrade za mir”, rekao je Bizli i dodao da sada sastanci s liderima umesto 15 minuta traju 45 minuta.