Svetski naučni autoriteti podržali zaposlene Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu: “A vlast neće, ne može i ne želi da ga smeni…”

0
Foto: Google Streer View

Više od 150 naučnika izjasnilo se u otvorenom pismu protiv planova Vlade Srbije da ograniči naučnu slobodu beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju (IFDT), piše nemački Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

Naučnici, među kojima Jirgen Habermas, Noam Čomski, Tomas Piketi, Janus Varufakis, Nensi Frejzer, po navodima lista podržali su “Poziv na solidarnost” koji im je uputio beogradski Institut za filozofiju i društvenu teoriju.

Protest zaposlenih na tom institutu izazvalo je imenovanje Upravnog odbora na čijem je čelu Zoran Avramović, koji je ’90-tih godina 20. veka bio nosilac vodećih funkcija u ekstremno desnoj Srpskoj radikalnoj stranci Vojislava Šešelja, a potpisnici ga smatraju odgovornim za uskraćivanje finansijskih sredstava IFDT-u, piše FAZ.

List podseća da su IFDT osnovali aktivisti pokreta iz 1968. u Jugoslaviji.

“Jedan od saradnika instituta bio je, između ostalih, i 2003. godine ubijeni premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je vodio post-Miloševićevsku vladu Srbije”, piše nemački list.

Krajem februara naučna saradnica na IFDT-u Gazela Pudar Draško kazala je da je “Institut praktično u vanrednom stanju od marta prošle godine, zato što je Vlada Srbije narušila praksu konsultovanja kolektiva prilikom postavljanja članova upravnog odbora i potom na isti način postavila vršioca dužnosti direktora”.

Pudar Draško, koja je i pomoćnica direktora na IFDT-u, izjavila je agenciji Beta da “nije isključena mogućnost da je reč o političkom pritisku”, kao i da vlast kritikuje IFDT “jer su svojevremeno zaposleni potpisali podršku gradjanskim protestima u Srbiji”.

Gazela Pudar Draško i naučna saradnica na IFDT-u Jelena Vasiljević su tada kazale da je kolektivu “naročito sporno” imenovanje Zorana Avramovića u Upravni odbor instituta, zbog njegovog “nacionalističkog političkog delovanja”, s obzirom na činjenicu da se institut u svom radu upravo bori protiv nacionalizma i ksenofobije, i da su zbog takvog stanja “ugroženi brojni projekti koji su u toku, kao i apliciranje na nove konkurse”.

“Mi ne želimo Zorana Avramovića u Upravnom odboru, a vlast ne može, neće, ne želi da ga smeni”, kazala je Gazela Pudar Draško.

Ona je navela da je od svih instituta, jedino na IFDT-u v.d. direktora postavljen van redova kolektiva, što je jedini takav slučaj u odnosu na sve naučno-istraživačke institute u Srbiji.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) ocenila je u februaru da je u IFDT-u na delu “sistemski napad države” na autonomiju naučno-istraživačkog rada u Srbiji i kršenje dobre prakse konsultovanja kolektiva prilikom vladinog imenovanja članova upravnih odbora.

“Autonomija univerziteta i naučne zajednice je ugrožena budući da vlada postavlja četiri člana upravnog odbora naučno-istraživačkih instituta, dok iz redova kolektiva dolaze tri člana.

Time je osigurana stalna većina članova lojalnih Vladi, koji često donose odluke suporotne interesu zaposlenih na institutima”, navela je MASA.

(Beta)