Svetski mediji o doktoratu Siniše Malog: “Istočnoevropski političari ne mogu da se oslobode jedne loše navike…”

8
Foto: Tanjug

Vest o tome da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu jednoglasno utvrdio neakademsko ponašanje ministra finansija Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije objavili su i brojni inostrani mediji.

Agencija AP izvestila je, između ostalog, da je Univerzitet u Beogradu kao “najprestižnija obrazovna institucija u Srbiji” saopštio da je Mali bukvalno preuzeo tekstove ili delove tekstova drugih autora bez navođenja njihovih imena.

Agencija Rojters je, takođe, objavila vest o odluci etičkog odbora BU. U njoj se navodi da je “skandal sa doktoratom Siniše Malog podstakao pozive opozicije i studenata na ostavku ministra finansija koji su gotovo godinu dana organizovali nedeljne proteste protiv Vučićeve vladavine koju smatraju korumpiranom i autoritarnom”.

I Njujork tajms je preneo tu vest u kojoj se podseća na to da je Mali bliski saradnik Aleksandra Vučića, te da je prethodno vršio i funkciju gradonačelnika Beograda.

Vest je zainteresovala i Vašington post koji je preneo agenciju AP i istakao da se Siniša Mali suočava sa pozivima da podnese ostavku.

Blumberg se osvrnuo na odluku o doktoratu Siniše Malog, ali navodi i da “istočnoevropski političari imaju problem da se oslobode loše navike: da dođu do zvučnih kvalifikacija tako što prevarom nagomilaju diplome”.

U tekstu koji je objavio Blumberg navodi se i da Mali i dalje uživa podršku predsednika Aleksandra Vučića, kao i da se očekuje da će zadržati poziciju ministra finansija.

8 KOMENTARA

  1. Kradi, lazi, obecaj pa se i ne secaj…to je karakteristika danasnjeg uspesnog politicara, na grbaci ovog naroda…

  2. Zamišljam…šta bi se desilo u Nemačkoj da se ovako nešto dogodilo…a unače..imamo mi po priličan broj “doktora”…otiđite samo po Beogradskim javnim preduzećima…al zato grbavi radnik ima da alaže kičmu za minimalac do svoje 67 godine, a kad ode u penziju, ako dočeka…živeće zdravo..na hlebu i vodi…

  3. Ne mogu da shvatim, ma mogu da shvatim, ali krajnje je nedolično braniti nešto, što se braniti ne da; pa makar to bio i predsednik države!
    Pa naravno da nije stručan i da nema pojma o tome, on, ne neki tamo, jer koliko znam na pravnom fakultetu se nije pisao rad u moje vreme, ali to svaka šuša zna de se nečije tudje ne sme dirati, pa ma šta to bilo, a da se ne kaže da je tudje,.
    Na žalost, sve što je uradio pre doktorata, sam je izbrisao tim činom!

Comments are closed.