Više od 100 svetskih lidera, uključujući potpredsednicu SAD Kamalu Haris i predsednike ili šefove zemalja EU, Južne Amerike, Bliskog istoka i Azije, okupiće se u subotu u Švajcarskoj radi jednog od pokušaja da se oformi mirovni plan za Ukrajinu.

Nakon što su se lideri na Samitu G7 koji je bio u Italiji postigli dogovor za zajam od 50 milijardi evra za Ukrajinu, korišćenjem profita od kamata na imovinu ruske centralne banke koju su zamrznule EU i druge zapadne zemlje nakon invazije na Ukrajinu 2022. .

Na dvodnevnoj mirovnoj konferenciji, koja će se održati u letovalištu Burgenštok u blizini Lucerna, biće reči o Kijevu i govoriće se o planu od 10 tačaka za okončanje rata, zajedno sa tri druge teme: nuklearna pretnja, bezbednost hrane i humanitarne potrebe u Ukrajini, piše Gardijan.

Organizatori mirovnog samita odluku Kine da ne prisustvuje nisu videli kao veliki problem, što navelo Zelenskog da optuži Peking da pomaže Moskvi, što je kinesko ministarstvo spoljnih poslova negiralo.

Kijev se snažno zalagao da kineska delegacija prisustvuje samitu kako bi se konferenciji dao dodatni legitimitet.

Postojale su i nade da bi Saudijska Arabija mogla prisustvovati nakon, nakon što je Zelenski imao „produktivne i energične” razgovore sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom u sredu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.