Svetski dan ljudskih prava 2021.

  0

  Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, ove godine posvećen je jednakosti i biće obeležen širom sveta pod sloganom „Smanjenje nejednakosti – unapređenje ljudskih prava“.


  Tim povodom Alijansa protiv diskriminacije Roma želi da istakne činjenicu da je položaj romske zajednice u Srbiji unapređen tokom Dekade Roma, ali da su i dalje prisutne nejednakosti, pre svega, u oblasti zapošljavanja i stanovanja.


  Na Dan ljudskih prava podsećamo nadležne na slučajeve grubog kršenja ljudskih prava romske zajednice, prijavljene tokom ove godine: uništavanje bilborda posvećenog Danu sećanja na romske žrtve
  holokausta u Novom Sadu u avgustu 2021, događaj iz novembra ove godine, kada je grupi momaka romske nacionalnosti zabranjen ulazak u noćni klub “Jalousie – Gentleman Club” u Smederevskoj Palanci i slučaj, takođe iz novembra, kada je na području Opštine Lebane pretučen maloletni Rom koji je svirao sa svojim bendom na privatnoj proslavi.


  Želimo da naglasimo da je brza reakcija nadležnih u smislu primene zakona i obaveštavanje javnosti o primenjenim koracima u slučajevima kršenja ljudskih prava jedini put ka smanjenju diskriminacije i izgradnji pravednog društva o kome govorimo svake godine na ovaj dan.
  „Upoznaj različitost, ne osuđuj je!“ „Cenim sebe, a cenim i druge! Svi smo mi ljudi, svi smo mi jednaki!“ „Različitost je bogatstvo jednog društva.“


  Ovo su samo neke od poruka koje su članovi Alijanse protiv diskriminacije Roma povodom Svetskog dana ljudskih prava poslali putem FaceBook mreže, u okviru Kampanje za osnaživanje romske zajednice protiv diskriminacije, a sa željom da skrenu pažnju javnosti na značaj tolerancije i uvažavanja različitosti.


  Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava izrađen je i kratak video https://fb.watch/9P3DtR-ysh/ sa ciljem osnaživanja romske zajednice da prepozna i prijavi slučajeve diskriminacije.

  Alijansa protiv diskriminacije Roma čestita Svetski dan ljudskih prava svim građanima Republike Srbije, uz poziv nadležnima da primene sve raspoložive mehanizme kako bi se zaštitila ljudska prava i dostojanstvo svih nas, jer samo tako možemo graditi pravedno, humano i napredno društvo.


  Alijansa protiv diskriminacije Roma

  1. Udruženje društva Roma Zaječar
  2. Centar za prava manjina Beograd
  3. Udruženje Roma Novi Bečej Novi Bečej
  4. Romsko-srpsko udruženje građana Most-014 Valjev
  5. Udruženje romskih studenata Novi Sad
  6. Udruženje građana Ternipe Pirot
  7. NVO Omladinski Forum za Edukaciju Roma Bujanovac
  8. Udruženje građana Romani cikna Kruševac
  9. Romska obnova, saradnja i alternativa-ROSA Leskovac