“Svetska zdravstvena organizacija će pomoći Srbiji”

0
Foto: Profimedia

Generalni direktror Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhan Gebrejesus je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću obećao da će SZO uputiti pomoć Srbiji u skladu s raspoloživim resursima.

Ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da je Dačić u telefonskom razgovoru obavestio Gebrejesusa o stanju pandemije u Srbiji i aktivnostima Vlade za zaštitu stanovništva.

Dačić je izrazio bojazan da bi rast broja obolelih mogao da dovede do nestašice medicinske opreme, testova za detekciju virusa i dezinfekcionih sredstava i zamolio generalnog direktora da SZO uputi pomoć Srbiji.

Gebrejesus je istakao je da je čitavom svetu solidarnost danas više nego ikada pre, jer zaraza pogađa sve i moguće ju je prevazići samo zajedničkim delovanjem.

Dačić je zahvalio SZO zbog nastojanja da pomogne svim državama zahvaćenim pandemijom virusa i za pomoć SZO Srbiji, posebno u testovima za detekciju virusa.

Dačić i Gebrejesus koji su, kako je saopštilo Ministarstvo, “dugogodišnji prijatelji” iz vremena kada je Gebrejsus bio ministar spoljnih poslova Etiopije, dogovorili su se da budu u stalnom kontatku radi pomoći Svetske zdravstvene organizacije Srbiji što je generalni direktor SZO potom potvrdio i javno, na Tviteru.

(Beta)