Svetska nedelja novca se obeležava različitim edukativnim aktivnostima

  0

  Vođena svojim strateškim opredeljenjem da aktivno razvija finansijsku pismenost građana Srbije, Erste Banka na različite načine obeležava Svetsku nedelju novca.

  Svetska nedelja novca je inicijativa Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI), usmerena na podizanje finansijske pismenosti i razvoj preduzetničkih veština kod dece i omladine. Na ovim ciljevima radi i Erste Banka, koja već tri godine kroz svoj besplatan program finansijske edukacije #ErsteZnali pomaže građanima da bolje razumeju finansijske proizvode i tako donose odgovorne finansijske odluke.

  U četvrtak, 24. marta, od 18 do 20 časova biće organizovana panel diskusija posvećena finansijskom zdravlju. Inicijator i suorganizator ovih besplatnih edukativnih sesija tradicionalno je Centar za finansijsku edukaciju i osnaživanje (CEFIN), a pristup panel diskusijama je besplatan. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem linka https://bit.ly/NedeljaNovca2022.

  Virtuelni razgovori o novcu vodiće se u dve tematske celine. Panel „Finansijsko opismenjavanje dece – vodič za roditelje“ baviće se pitanjima u kom uzrastu treba početi razgovore o novcu i kako deci najslikovitije približiti svet finansija. Odgovore će pokušati da daju Marija Mutić, koordinatorka programa finansijske edukacije Erste Banke, Jovana Ružičić, direktorka Centra za mame, Miša Stojiljković, autor serijala “Tata, ti si lud” i podkasta “Iz muškog ugla” i dr Slađana Sredojević iz Udruženja banaka Srbije.

  Briga o finansijskom zdravlju i upravljanje novcem kao veština teme su drugog panela pod nazivom „Virtuelni Money Meetup“. Da li trošimo sve što zaradimo ili imamo okvirni plan štednje? Šta radimo kada se dogode nepredviđeni troškovi? Kako da aktivnim radom na razvijanju dobrih navika planiranja troškova i izdataka povećamo kvalitet života? O ovim temama razgovaraju Ana Jovanović, osnivačica i direktorka „Krojačeve škole“, Nevena Milutinović, direktorka filijale Erste Banke, Karolina Herbut, finansijska savetnica i predsednica CEFIN-a, i Biljana Aleksić, potpredsednica CEFIN-a.

  Posvećenost Erste Banke finansijskom opismenjavanju svih generacija, dodatno je potvrđena predstavljanjem edukativne online igrice „Čuvari Zmajevog blaga“, koja najmlađe uči kako da razviju zdrave finansijske navike. Takođe, Erste Banka je započela zvaničnu saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pružajući podršku u strateškom uvođenju programa finansijske edukacije u obrazovni sistem, u uverenju da ona doprinosi prosperitetu čitavog društva, ekonomskom rastu, društvenoj inkluziji i stabilnosti. Osim što ekonomskom prosperitetu građana doprinosi kroz razvoj finansijske pismenosti, Erste Banka je nedavno pokrenula i ciklus edukativnih radionica za preduzetnice Traže se: žene koje veruju u sebe, čiji je cilj da kroz mentorski pristup dodatno podrži žene koje žele da razviju svoj biznis.

  Erste Grupa je i jedan od osnivača inicijative UN-a koja je posvećena promovisanju univerzalne finansijske inkluzije i bankarskog sektora koji podržava finansijsko zdravlje klijenata. Preduzimanje radnji kako bi se osiguralo finansijsko zdravlje svih ljudi je od presudne važnosti u borbi protiv nejednakosti, koje je pogoršala pandemija virusa korona.