Svetska banka: “Privredni pad Ukrajine zbog ruske invazije iznosiće 45 odsto u ovoj godini”

0
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

(Beta) – Privredni pad Ukrajine zbog rata u toj zemlji ove godine će biti 45,1 odsto, a očekuje se da će rastuća tržišta i ona zemalja u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji, poneti najveći teret, navodi se objavljenom ažuriranom Ekonomskom izveštaju Svetske banke za region.

“Očekuje se da će privredni pad Ukrajine biti procenjenih 45,1 odsto, iako će razmere pada zavisiti od trajanja i intenziteta rata. Privredna aktivnost regiona opašće za 4,1 odsto ove godine, u odnosu na predratnu projekciju rasta od tri odsto, saopštila je Svetska banka.

Pogođena, kako se navodi, sankcijama bez presedana, privreda Rusije već je zapala u duboku recesiju, a proizvodnja će ove godine, prema projekcijama, opasti 11,2 odsto.

“Razmere humanitarne krize izazvane ratom su zapanjujuće. Ruska invazija zadaje masivan udarac ukrajinskoj privredi i nanosi ogromnu štetu infrastrukturi”, izjavila je potpredsednica Svetske banke za region Evrope i centralne Azije Ana Bjerde.

Ukrajini je, kako je rekla, odmah potrebna ogromna finansijska podrška, dok se bori da održi svoju ekonomiju i obezbedi rad vlade “kako bi podržala ukrajinske građane koji se suočavaju sa patnjom i bore sa ekstremnom situacijom”.

Rat, kako je navedeno, teško pogađa rastuće i zemlje u razvoju u Evropi i centralnoj Aziji, regionu koji je već bio na pragu ekonomskog usporavanja ove godine zbog pandemije.

Pored Rusije i Ukrajine, očekuje se da ove godine i Belorusija, Kirgiska Republika, Moldavija i Tadžikistan uđu u recesiju, dok su projekcije rasta smanjene za sve ekonomije zbog prelivanja efekata rata, slabijeg rasta u evro zoni od očekivanog i berzanskih, trgovinskih i finansijskih šokova.

Region uvozi oko 40 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine, a zemlje centralne Azije i južnog Kavkaza uvoze oko 75 odsto i više. Rusija je glavna izvozna destinacija za mnoge zemlje, a doznake iz Rusije čine blizu 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u nekim zemljama centralne Azije (Kirgiska Republika, Tadžikistan).

“Rat u Ukrajini i pandemija još jednom su pokazali da krize mogu da izazovu rasprostranjene ekonomske štete i vrate godinama unazad dohodak po stanovniku i ostvarena razvojna dostignuća”, rekla je glavna ekonomistkinja Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Asli Demirgič-Kunt.

Istakla je da vlade u regionu treba da ojačaju svoje makroekonomske rezerve i kredibilnost svojih politika sa ciljem suzbijanja rizika i delovanja u slučaju narušenih trgovinskih i investicionih kanala, ojačaju mehanizme socijalne zaštite radi zaštite najranjivijih grupa, uključujući i izbeglice i unapređuju energetsku efikasnost.

Svetska banka brzo je reagovala da pomogne narodu Ukrajine i od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, odobrila je hitan finansijski paket od 925 miliona dolara za podršku Ukrajini.

Ova podrška, koja će brzo biti isplaćena, namenjena je kao pomoć u isplati plata zaposlenima u bolnicama, penzija za stare osobe i socijalnih programa za ranjive grupe.

Brzo finansiranje je deo paketa podrške od tri milijarde dolara koji Grupa Svetske banke priprema za Ukrajinu u narednim mesecima.