Svetlo na kraju tunela Zapadnog Balkana: Evropski parlament potvrdio novu metodologiju pridruživanja, najavljena pomoć EU za region…

1
Profimedia

Poslanici Evropskog parlamenta juče su u Strazburu podržali novu metodologiju za prijem zemalja Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije, koju je obrazložio evropski komesar Oliver Varheji.

On je istakao da, uz očekivanje da za pregovore “zeleno svetlo” dobiju Skoplje i Tirana, treba da krene i plan EU za pomoć i investicije u ekonomski oporavak regiona, naglasivši da će reforme na Zapadnom Balkanu moći najbolje da se sprovedu ako budu utemeljene na ekonomskom napretku i boljitku, što će, pored ostalog, zaustaviti i odliv obrazovanih građana iz regiona.

Varheji je naglasio da se time obezbeđuju mir i napredak u tom regionu i Evropi, a takođe potvrđuje verodostojnost EU, jer zemlje koje pregovaraju o članstvu moraju ostvariti na delu ono što to zahteva, pre svega reforme vladavine prava, temeljne slobode i dostizanje ekonomske konkurentnosti za tržište EU, dok Unija treba da ispuni ono što je obećala kad to bude učinjeno.

Evropski komesar za proširenje je naveo da ceo proces pregovora o članstvu treba da ubrza i grupisanje srodnih poglavlja, koja moraju da u pregovorima budu završena najduže za godinu dana.

Time će se ubrzati usklađivanje s politikama EU i, pored ostalog, uključivanje u transevropske infrastrukturne i druge mreže.

Varheji je objasnio da je cilj Evropske komisije da stavi na snagu novu metodologiju proširivanja, da se pre susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu izdejstvuje odluka o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da na samitu u Zagrebu bude pokrenut plan za brži i snažniji privredni razvoj regiona.

Evropski komesar za proširenje je istakao da politički vid mora biti u srži celog procesa proširenja i EU želi da se za taj cilj angažuje i kroz redovne susrete na vrhu sa partnerima sa Zapadnog Balkana, tako da zemlje tog regiona budu mnogo bolje uključene i mogu da prate ceo postupak, dok EU tako želi da delatno prati kako se tamo sprovode ključne reforme.

Mora se tačno znati šta će se dogoditi ako se reforme sprovedu, a šta ako to ne bude slučaj, dok gradjani tog regiona moraju opipljivo osetiti učinak napretka u ispunjavanju uslova EU za otvaranje vrata članstvu, dodao je Varheji.

Praktično svi poslanici su u raspravi podržali predlog nove metodologije proširenja, a posebno je naglašeno da kandidati za članstvo EU moraju pokazati opipljive rezultate u sprovođenju na delu vladavine prava, bitke protiv korupcije, a čula su se i pojedina mišljenja da u zemljama koje već pregovaraju ima nazadovanja kad je reč o demokratiji.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. “Mora se tačno znati šta će se dogoditi ako se reforme sprovedu, a šta ako to ne bude slučaj, dok gradjani tog regiona moraju opipljivo osetiti učinak napretka u ispunjavanju uslova EU za otvaranje vrata članstvu” И није тако лоше, за првих скоро па двадесетак година, бар то да сазнамо. Баш право светло, на крају тунела.

Comments are closed.