Svet spektakla u SAD neće postojati do sledeće godine: Brodvej ostaje zatvoren do kraja maja 2021.

0
Beta - Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File

(Beta-AFP) – Pozorišta na Brodveju će ostati zatvorena najmanje do kraja maja 2021, saopštilo je danas udruženje Brodvej Lig (Broadway League), što je novi signal da će naredna sezona zabave 2020-2021 u SAD biti prazna.

To je još jedno odlaganje manifestacija u svetu spektakla u SAD, dve nedelje posle otkazivanja naredne sezone Metropoliten opere u Njujorku. Koncertne dvorane i pozorišta miruju u celoj zemlji, koja i dalje svakodnevno beleži desetine hiljada novozaraženih koronavirusom.

Udruženje je prvo odložilo otvaranje sezone za početak septembra, zatim za početak januara i sada je to urađeno još jednom za kraj maja u vreme kada se pandemija koronavirusa ponovo zahuktava u SAD, uključujući i Njujork.

“Naši članovi su rešeni ponovo da otvore vrata čim uslovi to dozvole”, rekla je Šarlot Sent Martin, predsednica Brodvej lige u danas objavljenom saopštenju.

Brodvej će tako ostati zatvoren najmanje više od 14 meseci, što do sada nije zabeleženo u toj čevrti spektakla na Menhetnu, jednom od privrednih motora Njujorka i velikoj turističkoj atrakciji. Sva pozorišta na Brodveju su zatvorena od 12. marta.

U trenutku kada su suspendovane, na Brodveju je prikazivana 31 predstava, a osam je pripremano za premijerno izvođenje na proleće.

“Neumorno radimo sa brojnim partnerima da bi osigurali trajnost industrije kada jednom budemo mogli da podignemo zavese”, rekla je Sent Martin.

Neke produkcije već su se zatvorile kao što je muzička komedija “Snežna kraljica” ali takođe “Beetlejuce”, i komadi “Hangmen” i “Ko se boji Virdžinije Vulf”.

Prema lokalnom informativnom kanalu NY1, dve vodeće predstave na Brodveju, muzičke komedije “Kralj lavova” i “Fantom iz opere” neće se ponovo prikazivati pre jeseni 2021.

Brodvej, koji je pre pandemije imao oko 33 miliona dolara prihoda nedeljno, i dalje se nada da će dobiti hitnu saveznu pomoć, ali je do sada izostalo odobrenje američkog Kongresa.