Svet nema poverenje u Trampa (osim Filipinaca, Izraelaca, Poljaka…): Šta pokazuje globalno istraživanje

0
Foto: Profimedia

U mnogim zemljama sveta američki predsednik Donald Tramp ne uživa preteran ugled. Ni njegove strategije nisu baš omiljene. To pokazuje jedno novo istraživanje sprovedeno u čak 33 zemlje sveta, objavio je Dojče vele.

Globalna popularnost američkog predsednika Donalda Trampa i dalje je na vrlo niskom nivou, a DW se poziva na istraživanje vašingtonskog centra „Pju riserč“ (Pew Research Center) sprovedenog prošle godine između maja i oktobra u 33 zemlje.

Samo 29 odsto ispitanih izjavilo je da ima poverenja u sposobnost Trampa da donese ispravne odluke koje se tiču globalne politike, 64 procenta u te sposobnosti ne veruje, a sedam odsto se nije izjasnilo. Američki predsednik je tako ocenjen lošije od većina ostalih državnika o kojima je u ispitivanju bilo reči.

Najviše poverenja ispitani imaju u nemačku kancelarku Angelu Merkel: 46 odsto njih izjavilo je da ima poverenja u odluke kancelarke na globalnom nivou. Iza nje su francuski predsednik Emanuel Makron (41 odsto) i ruski predsednik Vladimir Putin (33).

Gore od Donalda Trampa na toj listi je prošao samo kineski predsednik Si Đinping u čije odluke poverenje ima tek 28 odsto ispitanih. Istovremeno, procenat onih koji kineskom predsedniku eksplicitno ne bi iskazali poverenje niži je nego kod Trumpa. Samo 43 procenta se izrazilo negativno, a 23 odsto je reklo da nema odgovor.

Izvor: DW/PEW

Da li Ukrajinci imaju poverenja u Trampa?

Imidž američkog predsednika veoma varira od zemlje do zemlje. U susednom Meksiku, od kojeg Tramp želi da se odvoji famoznim zidom, poverenje u spoljnopolitičke odluke Donalda Trampa ima samo osam odsto ispitanih. U Velikoj Britaniji poverenje u stanovnika Bele kuće ima trećina ispitanih, ali je na evropskom kopnu taj procenat znatno niži. U Nemačkoj samo 13 odsto ispitanih ima poverenje u Trampove globalne političke odluke.

Najviši ugled Tramp uživa na Filipinima. Tamo čak tri četvrtine ispitanih ima poverenja u njegove odluke. U Izraelu, s čijom vladom SAD pod Trampom gaje veoma prisne odnose, 71 odsto građana iskazuje poverenje američkom predsedniku. U Poljskoj – nešto više od pedeset odsto ispitanih.

Pomalo iznenađujući su rezultati iz Ukrajine i Rusije. U Ukrajini u Trampa ima poverenje 44 odsto ispitanih, dvostruko više nego kada je reč o mišljenju građana Rusije – i to uprkos tome što je Tramp stopirao vojnu pomoć preko potrebnu Ukrajincima u borbi protiv Rusije.

U vašingtonskom Centru za to imaju sledeće objašnjenje. „Ispitivanje je sprovedeno pre nego što je objavljen sadržaj telefonskog razgovora između Trampa i ukrajinskog predsednika“, kaže za DW Džejkom Pušter, zamenik direktora centra „Pju riserč“. „Rezultati se menjaju u zavisnosti od trenutka ispitivanja“.

Protiv carina i za približavanje Severnoj Koreji

U istraživanju je ispitan i stav u vezi s nekim odlukama američkog predsednika. Najgore je prošla odluka Donalda Trampa o povećanju carinskih stopa, što odbacuje čak 68 odsto ispitanih. Više od polovine ispitanih ne podržava ni strogu useljeničku politiku SAD.

Na pozitivan odjek naišla je politika Vašingtona prema Severnoj Koreji. Tramp je bio prvi američki predsednik koji se susreo s nekim severnokorejskim vođom. S Kimom Džongom Unom susreo se nekoliko puta kako bi raspravljao o nuklearnom programu Pjongjanga. To globalno podržava 41 odsto ispitanih, a odbacuje 36 procenata.

U svetlu aktuelnih događaja oko Irana, zanimljiv je i deo ispitivanja koji se tiče odnosa Vašingtona i Teherana. Većina ispitanih smatra da nije dobro to što su se SAD povukle iz atomskog sporazuma sa Iranom.

I dok američki predsednik ne prolazi dobro na svetskom nivou, ispitivanje je pokazalo da ljudi još uvek prave razliku između zemlje i predsednika. Tako 54 odsto ispitanih ima pozitivnu sliku o SAD. „Aktuelni predsednik je važan faktor kada se radi o imidžu zemlje ali nije jedini“, kaže Pušter. „Za imidž zemlje važni su i faktori kao što su ekonomska moć, pop-kultura ili poštovanje ljudskih prava.“