Svet je već potrošio prirodne resurse za ovu godinu, a ni Srbija ne zaostaje

0
Foto Profimedia

Na današnji dan čovečanstvo je potrošilo raspoložive prirodne resurse za ovu godinu. Mreža za globalni ekološki otisak već decenijama prati naše korišćenje prirodnih resursa kako bi uvideli kada naše konzumiranje prekorači prirodne granice planete Zemlje.

Prekoračenje zaliha se pomerilo pet meseci unazad u poslednjih 49 godina, tj. od kada je ovo istraživanje počelo.

Organizacija nas upozorava da nagrizanjem prirodnog kapitala naše planete smanjujemo budući kapacitet da se on regeneriše

“Kako dan prekoračenja pada 29. jula, to znači da čovečanstvo danas koristi prirodne resurse 1.75 puta brže nego što ekosistemi mogu da regenerišu”, stoji u saopštenju ove nevladine organizacije.

Istraživanje koje je objavljeno na sajtu organizacije pokazuje i ogromne razlike između pojedinačnih zemalja. Katar je prvi prekoračio granicu i to 11. februara, a kao poslednji koji će prekoračiti navodi se Kirgistan 26. decembra. Srbija je svoje biokapacitete prešla 18. jula.

Glavni razlog konstantnog povećanja deficita prirodnih resursa su konstantna potrošnja zaliha ekoloških resursa i akumuliranje otpada, prvenstveno ugljen dioksida u atmosferi, navodi ta organizacija.

Kao jedno od rešenja za problem pred nama je smanjenje ekološkog otiska kako na ličnom tako i na nacionalnom nivou, predlaže WWF Canada.