Sveštenik uhapšen jer je crkveni novac slao gejevima sa apliacije Grindr

0
Foto: Profimedia

Katolički sveštenik uhapšen je u gradiću Dauningtonu u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i to zbog osnovane sumnje da je od 2011. do 2018. godine potrošio oko 100.000 dolara crkvenog novca na lične potrebe. NBC piše da su te “potrebe” uključivale i slanje novca muškarcima koje je upoznavao na gej aplikaciji Grindr.

Pedesetšestogodišnji Džozef Meklun optužen je za krađu, proneveru novca i druge zločine, a ukradeni iznos dolazio je od vernika koji su donacijama pomagali rad župe, odnosno mislili da to čine.

Prošle godine, sveštenik je novac deset puta uplatio putem aplikacije J-Py, koja služi za slanje novca zatvorenicima. Konkretno, radi se o Brajanu Mileru koji se nalazi u jednom njujorškom zatvoru, a kojem je sveštenik uplatio više od 1.200 dolara. Između aprila 2015. i aprila 2017. godine Meklun je 17 puta uplatio novac različitim muškarcima koje je, baš kao i Milera, upoznao na aplikaciji Grindr.

“Ove optužbe su došle u anonimnom pismu koje je stiglo jednom od njegovih zaposlenih, a ne iz neke sumnje u kriminalnu radnju. Tvrdnje su apsurdne”, rekla je za NBC sveštenikova advokatica Melisa Mekkaferti.

Sveštenik je pod istragom od početka 2018. godine, kad je i suspendovan. Nadbiskupija Pensilvanije optužbe je nazvala “ozbiljnim i uznemirujućim”, a potvrdili su i da im je sveštenik priznao da je deo sredstava potrošio u privatne svrhe.